14. april 2023 13:55

Konjufca: Kosovo ne može da bude uslovljeno od Srbije, Beograda i Vučića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Konjufca: Kosovo ne može da bude uslovljeno od Srbije, Beograda i Vučića

Foto: AP/Darko Vojinovic

PRIŠTINA - Predsednik Skupštine privremenih institucija u Prištini Gljauk Konjufca izjavio je da Srbija ne može da uslovljava Kosovo da li će se i kada održati izbori 23. aprila, dok je ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja rekao da Kosovo neće nasedati, prema njegovim rečima, na provokacije Srpske liste.

Predsednik Skupštine u Prištini Gljauk Konjufca izjavio je posle sednice predsedništva parlamenta da "Kosovo ne može da bude uslovljeno od Srbije, Beograda i Vučića" kada je organizovanje izbora u četiri opštine na severu u pitanju, kao i da su od međunarodne zajednice dobili garanciju da izbori više neće biti odlagani.

"Mislim da je odnos zemalja Kvinte i cela međunarodna zajednica bili veoma jasni, bez učešća Srpske liste, bez učešća srpskih političkih partija na izborima koji su raspisani 23. aprila, nema formiranja Udruženja", rekao je Konjufca, dodajući da Kosovo ne treba da pravi ustupke po tom pitanju.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja rekao je da je Srpska lista odlučila da bojkotuje izbore jer je, tvrdi on, izgubila podršku srpske zajednice.

"Nećemo da nasednemo na njihove ucene. Šta ovo znači? Ne treba čekati da nam Srpska lista kaže da li izbore treba održati ili ne, da li će ih bojkotovati ili ne. Jedan od razloga zašto nisu za izbore je taj što su u zajednici koja tamo živi, izgubili podršku", rekao je Svečlja na sednici Odbora za evropske integracije.