15. april 2023 16:51

Branka Latinović: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine značajna za region i Evropu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Branka Latinović: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine značajna za region i Evropu

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Diplomata Branka Latinović rekla je za Tanjug da se sve više ističe značaj normalizacije odnosa između Beograda i Prištine koji je bitan i za region i za Evropu, na šta ukazuje i poseta Specijalnog izaslanika i koordinatora Centra za globalni angažman američkog Stejt departmenta Džejmsa Rubina zemljama u regionu.

"Vidimo da se u Bosni i Hercegovini nagoveštava jače vojno prisustvo evropskih snaga i prema medijima iz Sarajeva najavljeno je da će sada ojačati snage SAD-a u BiH", dodala je ona.

 

Latinović je kazala da prema Bečkoj konvenciji usmena izjava kojom su Beograd i Priština prihvatili dalji razgovor o Evropskom planu ima istu snagu kao potpis i dodala da izjava ne može da se ospori kada je iznesu predsednik države, predsednik vlade i ministar spoljnih poslova.

 

"S tim da izjavu koju da ministar spoljih poslova u privatnom svojstvu obavezuje državu, on nikada ne može da kaže da je dao u privatnom svojstvu, što šef države i predsednik vlade mogu da kažu, da se ograde, a ministar ne može i to ga obavezuje ", objašnjava ona.

Latinović dodaje da ne postoji mogućnost da se Briselski sporazum ne stavi u geopolitičke okvire i dešavanja na istoku, kao i rata u Ukrajni, jer je to promenilo narativ i sredstva koja postoje u međurodnom pravu, ukjučujući EU, ali i onih koji učestvuju u pregovaračkom procesu - SAD.

Na pitanje koliki je uticaj Kine na Rusiju, Latinović dodaje da postaje sve veći i veći čemu svedoči i izjava nemačke ministarke spoljnih poslova Anelene Berbok koja je prilikom posete Pekingu izjavila da od Kine očekuje da utiče na Moskvu da zaustavi rat.

Bivši diplomata Zoran Milivojević naveo je da je prihvatanje Evropskog plana otvorilo pozitivnu atmosferu za unapređenje odnosa sa Amerikom i dodao da je Srbija iznela svoje rezerve za ovaj plan u tačkama koje govore o suverenitetu i pristupu međunarodnim organizacijama tzv. Kosova.

Milivojević je za Tanjug rekao da zemlje iz EU koje nisu priznale tzv. Kosovo neće promeniti svoju odluku ukoliko to Srbija prva ne učini.

On je objasnio da je Evropski plan isključivo ograničen na EU i nema nikakva dejstva van njenog prostora.

"Da smo prihvatili to i potpisali onda bi on imao snagu bilateralnog sporazuma između nas i tzv. Kosova i onda proizvodi dejstva van EU", izjavio je Milivojević.

Komentarišući sukob u Ukrajini on je naveo da Zapad i Rusija nisu blizu mirovnim pregovorima jer obe strane prate situaciju na frontu.

"Iz svega ovoga, ne samo iz izjava, nego i konkretnih akcija i Zapada i Moskve i jedna i druga strana računaju da još na frontu postignu neki rezultat i da se onda sa te pozicije o nečemu razgovara", objasnio je Milivojević.

On je dodao da istočno-evropske zemlje prave demarkacionu liniju ka Rusiji i da je zbog toga došlo do inteziviranja odnosa između Rusije i Kine.

"Zapad je svojim potezima otvorio prostor Kini i ona je sada jedina koja može da razgovara sa Moskvom. Optužnica Međunarodnog krivičnog suda je zatvorila prostor da oni razgovaraju sa Putinom", zaključio je Milivojević.