11. decembar 2022 19:40

Vučić: Na terenu imamo tešku borbu za opstanak jednog naroda na svojim ognjištima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Na terenu imamo tešku borbu za opstanak jednog naroda na svojim ognjištima

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ovo što se dešava na KiM je pokušaj završavanja sa srpskim problemom, u kojem učestvuju Aljbin Kurti i prištinske vlasti, kao i dobar deo međunarodne zajednice koji se pravi da se ništa ne dešava, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, za RTS, rekao da je na tom sastanku analizirano sve što se zbiva na KiM  kao i takozvani međunarodni aspekt situacije na terenu, kao i perspektive.

„Događa se sve ono što smo najavili juče, prethodnih dana i prethodnih nedelja, najpre iz međunarodnog aspekta, u kojem imate bezbroj neistina, direktnih falsifikata, čak i ogoljenih laži onoga što se zbiva na terenu“, podvukao je on.

Danas je za mene najteži dan od kad sam predsednik, biće i noć

Vučić je izjavio da je danas za njega zbog situacije na severu KiM  bio najteži dan otkada je predsednik države i od kada je bio predsednik vlade i da ga čeka verovatno i najteža noć, jer smo priterani uza zid.

"Mi smo tu priterani uza zid, za mene je ovo svakako najteži dan od kada sam predsednik Dbije i predsednik vlade, verovatno najteže noć me čeka", rekao je Vučić za RTS posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Kaže da je očigledno da mnogi neće da haju ako se nešto desi na KiM.

Imamo uveravanja od Euleks-a i Kfora da neće preduzimati nasilne akcije

Predsednik je izjavio da Beograd ima uveravanje Euleks-a i Kfor-a da neće preduzimati nasilne akcije prema demonstrantima na barikadama na severu Kosova i Metohije.

Vučić je, odgovarajući na pitanje o informacijama da će večeras specijalci ući na sever kako bi uklonili barikade, rekao da se nada da će se Euleks i Kfor  i držati tih uveravanja.

"Imamo uveravanja iz Kfora, Evrope da neće preduzimati nasilne akcije prema demonstrantima, nadamo se da će to tako proći. Nastavićemo da razgovaramo sa njima, to je naš posao, učinićemo sve da se sačuva mir i stabilnost", rekao je predsednik.

Preduzeli smo mere za zaštitu otadžbine

Aleksandar Vučić istakao je da je država preduzela mere za zaštitu otadžbine te da je u skladu sa tim i izdao najvažnija naređenja.

Predsednik je izjavio da je njegova naređenja prihvatio Savet i istakao da je ponosan na srpske vojnike i policajce.

"Ponosan sam na naše vojnike, policajce. Obično smo, kada dođe do neke krizne situacije, imali  tri do četiri odsto onih koji se uplaše i nađu bezbroj razloga da se sklone. Nikada u poslednjih 10 godina, što će reći sigurno u poslednjih 30 i nešto godina od kada ne postoji JNA, nismo imali ovakav odziv, ovakvo raspoloženje ljudi da se stave na raspolaganje svojoj otadžbini", kazao je Vučić.

Bio bih naivan kada bih mislio da ne mogu upristoje ponašanje Kurtija

Predsednik je poručio da nije siguran da je Zapad srećan zbog ponašanja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ali da bi bio "suviše naivan i veoma glup" kada bi pomislio da nemaju načina da ga nateraju da se ponaša pristojno i u skladu sa normama međunarodnog javnnog prava.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li stiče utisak da Zapad ne može da natera Kurtija na drugačije ponašanje ili ne želi da to učini, kao neko ko ima kontake sa predstavnicima međunarodne zajednice, a sa druge strane Kurti se ovako ponaša.  

Pozvao je ljude da veruju svom rukovodstvu.

Srbi na KiM moraju da veruju Kforu dok se ne pokaže drugačije na terenu

Aleksandar Vučić rekao je večeras da Srbi na KiM, dok se ne pokaže drugačije na terenu moraju da veruju Kforu, jer je Kfor odlukom UN snaga koja mora da garantuje sigurnost Srbima.

"Mi se nadamo da hoće, a ako to ne bude biće nam sve jasno", odgovorio je Vučić na pitanje da li Srbe na KiM treba da  brine kada vide Kfor ili treba da se osećaju bezbednije.

Rekao je i da je ceo dan imao kontakte sa predstavnicima EU, ljudima u Briselu i pregovaračima.