27. april 2023 11:01

Pastor ne podržava ideju da do kraja godine budu održani vanredni parlamentarni izbori

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pastor ne podržava ideju da do kraja godine budu održani vanredni parlamentarni izbori

Foto: TANJUG/ALEKSANDRA ORLIĆ

BEOGRAD - Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor ne podržava ideju da do kraja godine budu održani vanredni parlamentarni izbori.

U intervjuu za današnju "Politiku", Pastor je ocenio da je to politički oportuno i da potkopava ugled predstavničkih tela, mada je u proteklih tridesetak godina u našoj zemlji skraćivanje mandata gotovo postalo pravilo.

"Mislim da skraćivanje mandata predstavničkog tela potkopava ne samo njen ugled, nego i ozbiljnost bavljenja javnim poslom. Što se konkretnog slučaja tiče, mislim da su se nazirali mogući razlozi za parlamentarne izbore kao vid plebiscitarnog izjašnjavanja volje u pogledu pojedinih bitnih pitanja u vezi sa pregovorima sa Prištinom, ali danas je to sve manje izvesno. Rekao bih, nažalost", rekao je Pastor.

Ocenjuje da je ono što je ovih dana aktuelno oko lokalnih izbora u srpskim opštinama na severu KiM nedopustivo i sramotno i da obesmišljava sve rečenice posrednika iz SAD i EU.

"Mislim da su na delu pokazali svoju političku nesposobnost, pristrasnost i kranju neprofesionalnost", ocenio je Pastor.

Osim toga, smatra lider SVM, Srbija ima političku stabilnost i snažnu parlamentarnu većinu i funkcionalnu vladu.

"Zato ne vidim razlog zašto bismo trošili energiju i vreme na prevremene izbore. Ne mislim da bi želje opozicije trebale da budu presudne. Ona je imala mogućnost da izmeri svoju političku snagu i da se pokaže", poručio je Pastor.

Lider SVM smatra da je ne samo moguće, već i neophodno unaprediti odnose Srbije i Mađarske, za koje se smatra da su na istorijskom maksimumu.

"Postoji podudarnost političkih stavova u vezi sa najvažnijim aktuelnim pitanjima, sa očuvanjem suvereniteta, vođem računa o državnim interesima, neophodnošću traženja puteva saradnje i pregovora sa svima, naročito sa susedima, izostajanjem iz ratnog sukoba u Ukrajini, uz puno poštovanje svih pravila međunarodnog javnog prava, saradnjom u energetici, privredi, itd", naveo je Pastor.