4. maj 2023 15:09

Opozicija, Evropski pokret i Inicijativa mladih traže smenu Branka Ružića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Opozicija, Evropski pokret i Inicijativa mladih traže smenu Branka Ružića

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Predstavnici opozicije, pokreta i inicijativa zatražili su danas zbog tragedije, koja se desila u beogradskoj školi Vladislav Ribrnikar, ostavku ministra prosvete Branka Ružića uz ocenu da je ceo sistem zakazao.

Narodna stranka, Demokratska stranka, Evropski pokret, Incijativa mladih za ljudska prava, Narodni slobodarski pokret, jednoglasno su u saopštenjima kritkovali i kao sramnu ocenili izjavu Ružića da "sistem nije zakazao", pri čemu je za stradanja dece, nastavnice i radnika obezbeđenja optužio "zapadne vrednosti, internet i video igre".

Takođe, izrazili su žaljenje što ministar umesto da preuzme odgovornost i podnese ostavku, nije propustio priliku da bezobzirno politički zloupotrebi veliku tragediju.

U ime Narodne stranke Miroslav Aleksić je ocenio da je ceo sistem zakazao jer ništa nije preduzeto ni četiri godine posle talačke situacije u školi u Velikoj Plani niti je usvojen "Aleksin zakon" o vršnjačkom nasilju.

"Šta smo kao država i društvo od tada uradili da se spreče ovakvi događaji? Nismo ništa. Do danas nije usvojen ni 'Aleksin zakon' i za to smo svi krivi", rekao je Aleksić i dodao da oseća ličnu odgovornost jer ni sam nije dovoljno govorio o stvarima koje bi mogle da preduprede takvu nesreću.

Dodao je da je dete koje je počinilo zločin bilo samo mesec dana sa svojim crnim mislima i patilo, kao i da je na kraju pucao "u svoje drugare i Srbiju".

"Ružić je rekao da je bilo prijava za vršnjačko nasilje, ali samo rasečena usna. Nasilje nije samo fizičko ....", rekao je Aleksić i upitao da li je preča izgradnja stadiona i kula od povećanja budžeta za škole kako bi zaposlile više pedagoga, psihologa.

Podsetio je i da živi u Trsteniku, gde su učenici, koji su maltretirali profesorku vraćeni u školu, a direktor škole je podneo ostavku.

Predstavnici Evropskog pokreta osuđuju izjavu Ružića koji, umesto ostavke, okrivljuje kancerogeni uticaj interneta, video igrica i zapadnih vednosti.

I u ovako teškim i tragičnim trenucima za Srbiju, vlast, kako navode, ne prestaje da populističkim izjavama i proizvoljnim ocenama šokira, produbljuje podele i dovodi građane u zabludu.

Pokret za preokret traži hitnu ostavku Ružića zbog stanja u srpskom školstvu i naglašava da Ružić ima odgovornost za stanje u školama u Srbiji u kojima je prisutno vršnjačko nasilje, napadi na nastavnike i degradacija obrazovanja.

U toj stranci smatraju da Ružićeva izjava pokazuje da nema ni malo osećaja svoje objektivne odgovornosti već ubistvo politizuje.

Demokratska stranka takođe zahteva smenu Ružića, zbog nezabeležene tragedije u istoriji obrazovanja u Srbiji. Izražavaju žaljenje što je Ružić kao odgovorne okrivio video igrice i internet, a samo kod sebe nije pronašao ni trunku odgovornosti.

Navode da su u poslednje vreme više puta upozoravali javnost i Ružića da je bezbednost dece na niskom nivou i da država mora da se pozabavi tim problemom.

"Tražili smo da svakoj školi obezbedi profesionalno obezbeđenje, da se pozabavi vršnjačkim i sajber nasiljem, da se u prevenciju uključuju i specijalni pedagozi i centri za socijalni rad, kao i da se traži oduzimanje nacionalnih frekvencija medijima koji promovišu nasilje i kriminalce", naveli su oni i dodali da ne samo da je Ružić ostao nem na te apele već je izjavio da ne vidi problem što Kristijan Golubović, osoba sa debelim kriminalnim dosijeom - boravi u jednoj školi.

Ružić, kako navodi DS, ne može da bude amnestiran za tragediju i poziva premijerku da ga smeni, ukoliko on sam do kraja dana ne podnese ostavku.

Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta kaže da se detaljno izveštava o svakom tvitu u kojem je predsednik ili neko iz njegove porodice samo spomenut.

"Moralni čin bi bio podnošenje ostavke ministra prosvete i policije. Na taj način bi javnost dobila poruku da postoji svest o odgovornosti i potreba da se nešto zaista uradi kako se ovakav crni dan nikada više ne bi ponovio", naveo je on i dodao da je umesto toga stigla poruka državnog vrha - najodgovorniji su internet, igrice i zapadne vrednosti.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji zahteva hitnu smenu Ružića ali poziva i na odgovornost načelnika beogradske policije Veselina Milića zbog pokazivanja spiska sa imenima maloletnih žrtava i pominjanja imena maloletnog napadača.

Smena ministra Ružića bila bi važan politički čin Vlade Srbije i adekvatna sankcija za izgovorenu reč u ovom osetljivom i traumatičnom trenutku, navela je ta organizacija.

Poručuju da je građanima Srbije, a posebno deci preko potreban efikasan sistem prevencije različitih oblika nasilja i obrazovanje o značaju mentalnog zdravlja umesto izgovora kojima se beži od odgovornosti.