14. maj 2023 14:04

Milan Antonijević: Akcija MUP-a kvalitetna, posedovanje oružja nije ljudsko pravo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milan Antonijević: Akcija MUP-a kvalitetna, posedovanje oružja nije ljudsko pravo

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Pravnik Milan Antonijević ocenio je danas da je akcija predaje oružja koju je MUP pokrenuo posle dve masovna ubistva kvalitetna, kao i da posedovanje oružja ne postoji kao ljudsko pravo, pošto država ima "monopol nad silom".

"Ovde govorimo o tome da država ima monopol sile, i da vas ona mora zaštiti od svega što vam preti. Oružje nije nešto što se u Srbiji može upotrebiti na takav način. Potpuno su drugačije odluke za nošenje i posedovanje oružja", rekao je Antonijević.

Kako je objasnio, "imate ljude koji su svesni svojih postupaka", te da je potrebno apelovati da oni vrate oružje pre nego dođu u situaciju da počine krivično delo.

Antonijević je rekao za Tanjug da, ako ljudi koji nemaju sklonost ka nasilju vrate oružje, "ništa nismo uradili", kao i da ovo nije razoružavanje onih koji nikad ništa ne bi počinili.

On je govorio o ljudskim pravima, a posebno je istakao ljudsko pravo na život o kome, kako kaže, "treba govoriti u ovim vremenima".

"U ovom vremenima treba govoriti o osnovnom ljudskom pravu na život. Cela ova situacija govori o tome da moramo da govorimo o tome šta su to ljudska prava, i kako se odnositi u ovakvim situacijama. Ljudska prava su u proteklim decenijama proglašena za ružnu reč, i vodila se kampanja protiv toga", rekao je Antonijević.

Na nama je, objasnio je, da se svakoga dana borimo da naši građani saznaju šta su ljudska prava i kako se štite, kao i koje su obaveze države.

Potrebno je govoriti o pravima deteta i žena, dodao je Antonijević.

On je komentarisao slučajeve poslednjih ubistava u Srbiji i rekao da pravni okvir važi i za Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" i za ono što se dogodilo u Mladenovcu, i da je on jasan.

"U onom trenutku kada neko počini krivično delo, samo ti zakoni važe za njega. Vođenje kampanje o vraćanju smrtne kazne neće uticati na predmete o kojima govorimo. Svi odgovaraju po zakonima koji su važili u trenutku kada su odlučili da nekom oduzmu život", objasnio je Antonijević.

Antonijević je objasnio da je starosna granica za uspostavljanje odgovorsnosti "postavljena tamo gde je rekla medicina".

"Javnost treba da gleda na ovoj slučaj kao na nešto što se desilo, i da traži uzroke koji su doveli do toga. Ne treba da tražimo osvetu", objasnio je Antonijević.

On smatra da ako neko odluči da oduzme život, to će učiniti kakva god da je kazna zaprećena.

"Jedino što je značajno za većinu populacije je izvesnost kažnjavanja. Kada izvršite krivično delo, znate da ćete u jednom kratkom i fer postupku imati kaznu koja je primerena tom postupku", rekao je on.

Takođe, Antonijević je dodao da se ne može deset puta dobijati blaga kazna, te da to znači da sistem nekom gleda kroz prste.