14. decembar 2022 15:43

Predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin: Mi smo samo zamena, srpskoj zajednici pripada vlast

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin: Mi smo samo zamena, srpskoj zajednici pripada vlast

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

KOSOVSKA MITROVICA - Novoizabrani predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin, izjavio je danas posle sednice Skupštine da će se ovaj saziv do izbora u aprilu što je manje moguće baviti političkim pitanjima, a u interesu svih zajednica.

Ugljanin, koji je predstavnik Bošnjaka, istakao je da izvršna, pa i zakonodavna vlast, pripada srpskoj zajednici i da manjinskoj ne pripada da se brine o većinskoj zajednici, jer to oni treba da rade,

"Mi smo došli u kuću bez domaćina. Znamo da većinska zajednica treba da bude domaćin u ovakvoj situaciji, ali nismo mi krivi za nju. Rekao sam u izlaganju pred odborncima da ćemo se što manje baviti političkim pitanjima, a u interesu svih zajednica, bez obzira koje su nacionalnosti, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i sa Statutom Severne Mitrovice", rekao je Ugljanin medijima, prenosi Kosovo onlajn.

Kako je kazao, novi saziv Skupštine opštine Severna Mitrovica će čekati april da se formira izvršna vlast.

"Ovako samo zakonodavna vlast, a bez izvršne vlasti je stvorena jedna vrsta vakuuma i ne možemo da funkcionišemo kao opštinska jedinica. Možda ćemo biti i tranziciona vlast, pa da prepustimo domaćinu koji je napustio svoju kuću da se u nju vrati i brine o svim zajednicama, naročito o većinskoj, jer nama kao manjinskoj zajednici ne pripada da se brinemo o većinskoj zajednici. Naprotiv, to oni treba da rade. Tu ulogu smo preuzeli za dobrobit građana", rekao je Ugljanin.

On je konstatovao da je kod naroda prisutan veliki strah i da se "oseća u vazduhu" i naveo da će pokušati da u duhu mira, tolerancije i suživota nastave rad Skupštine dok se ne stvore drugačiji uslovi koji zavise od međunarodnih relevantnih faktora.

Ugljanin je kazao i da nisu imali kontakte sa predstavnicima Srpske liste, ali da su otvoreni za razgovore, jer, kako kaže, oni su bili domaćini u Severnoj Mitrovici i treba da budu tu.

Ukazao je na to da su novoizabrani odbornici samo zamena za one koji su podneli ostavke i da ne zavisi od njih kada će da se vrate na te funkcije.

"Mesto izvršne vlasti, pa i zakonodavne, pripada srpskoj zajednici. Mi osećamo da smo ovde kao manjina, ali s obzirom na zakonske procedure, mi ćemo se u skladu sa tim zakonima boriti za interese svih zajednica, bez obzira na to da li su oni ovde ili ne", rekao je Ugljanin.

Nedžat Ugljanin je predstavnik Bošnjaka, a na prethodnim izborima bio je na listi Građanska inicijativa "Mitrovica", listi sastavljenoj od manjina koji žive u Severnoj Mitrovici.