21. maj 2023 10:28

Danilo Stevandić: Do sinoć predato više od 32.000 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Danilo Stevandić: Do sinoć predato više od 32.000 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Državni sekretar u MUP-u Danilo Stevandić izjavio je danas da je do sinoć sati predato 32.427 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava i istakao da trenutno u Srbiji nema većih bezbednosnih izazova.

On je rekao da su od 8. maja, kada je počela akcija predaje nelegalnog oružja u posedu građana, do sinoć u 19.00 časova predato 26.094 komada oružja i 6.333 minsko-eksplozivna sredstva, kao i 1.349.719 metaka različitog kalibra.

"To govori o ličnoj odgovornosti građana. Želim da apelujem na građane da to učine svakog dana u najbližoj policijskoj stanici. Mogu i policajci da dođu na kućnu adresu i preuzmu oružje", naveo je Stevandić za RTS.

On je, povodom dve masovne pucnjave koje su se desile u Srbiji, kazao da se država nalazi uvek na mestu na kome treba da bude – uz svoje građane.

Stevandić je podsetio da su pripadnici MUP-a efikasno uhapsili osumnjičene za oba zločina, nakon čega su pojačali vidljivo prisustvo policije na svim javnim prostorima.

"Od početka godine zabeležen je trend smanjenja krivičnih dela i prekršaja protiv javnog reda i mira za četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine. Trenutno nemamo većih bezbednosnih izazova. Stanje bezbednosti je stabilno", rekao je Stevandić za RTS.

Prema njegovim rečima, deca u školama u Srbiji su sigurna i bezbedna.

"Povećali smo broj policijskih službenika koji su angažovani zbog unapređenja bezbednosti učenika i škola. Na obezbeđenju 1.832 državne i privatne škole i njihovih 4.180 objekata, svakodnevno je angažovano 3.500 policijski službenika", naveo je Stevandić.

Govoreći o lažnim dojavama o postavljenim bombama, on je rekao da je od 17. do 20. maja u 337 škola i 16 drugih objekata bilo prijave o postavljenim eksplozivnim naprava, ali je kontradiverzionim pregledima utvrđeno da su lažne.

"U toku je operativni rad na otkrivanju tih dela. Pozivi upućeni sa inostranih telefonskih brojeva, odnosno i-mejl servera koji korisnicima omogućava anonimnost i enkripciju podataka. Uspostavili smo međunarodnu operativnu saradnju sa partnerima u inostranstvu. U toku je razmena podataka i dalji rad na otkrivanju učinilaca", naveo je Stevandić.

Prema njegovim rečima, bilo je više desetina hiljada imejlova u proteklih godinu dana, odnosno lažnih dojava o postavljenim bombama.

"Uspeli smo da otkrijemo četiri izvršioca, za tri su podnete krivične prijave, a za jednim raspisana potraga. U još četiri slučaja smo utvrili da su deca do 14 godina", rekao je Stevandić.