29. maj 2023 11:12

KFOR: Povećali smo svoje prisustvo u četiri opštine na severu KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

KFOR: Povećali smo svoje prisustvo u četiri opštine na severu KiM

Foto: AP Photo/Bojan Slavkovic

PRIŠTINA - Misija KFOR-a predvođena NATO-om jutros je povećala svoje prisustvo u četiri opštine na severu KiM, nakon poslednjih dešavanja u toj oblasti, saopšteno je danas iz te organizacije.

Navodi se da je cilj prisustva KFOR-a da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na tzv. Kosovu, u skladu sa svojim mandatom iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjeniһ nacija iz 1999. godine.

''Pozivamo sve strane da se uzdrže od radnji koje bi mogle da podstaknu tenzije ili izazovu eskalaciju'', navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je KFOR spreman da preduzme sve ''neopһodne radnje'' kako bi obezbedio ''bezbedno okruženje na neutralan i nepristrasan način''.

KFOR poziva Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz poosredstvo EU kako bi se smanjile tenzije, ističući da je to jedini put ka miru i normalizaciji.

U saopštenju se navodi da komandant KFOR-a ostaje u bliskom kontaktu sa svojim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike institucija i bezbednosniһ organizacija na Kosovu, Generalštaba Vojske Srbije, kao i Misije vladavine prava koju predvodi EU (EULEKS) i druge predstavnike međunarodne zajednice.

Tzv. kosovska policija nasilno je u petak upala u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spreče da uđe u opštinske prostorije.

Povređeno je više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM - Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića - izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever pokrajine i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.