2. jun 2023 18:51

Stevo Pendarovski: NATO neće dozvoliti da se tenzije preliju sa severa KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stevo Pendarovski: NATO neće dozvoliti da se tenzije preliju sa severa KiM

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

SKOPLJE - NATO neće dozvoliti da se tenzije na severu KiM prošire na zemlje u okruženju, kao ni unutar KiM, izjavio je danas predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

''Ocene Alijanse su da dolazi do tačke ključanja na severu Kosova, međutim, snage Alijanse, koje će u međuvremenu biti pojačane dodatnim brojem vojnika, biće dovoljne da se ne dozvoli da se nestabilnost proširi i na druge delove KiM, a kamoli prema drugim delovima regiona'', rekao je Pendarovski.

On je istakao da doprinos njegove zemlje predstavlja doprinos stabilnosti Severne Makedonije i šireg regiona.

''Kao članica NATO-a, mi direktno pratimo situaciju na Kosovu. Naši vojnici nisu stacionirani na severu Kosova, ali tamo imamo 65 vojnika. Cilj nam je da tu ostanemo i da u budućnosti povećavamo ovaj kontigent. Zajedno doprinosimo bezbednosti u regionu, jer ako doprinosimo stabilnosti Kosova, sa kojim smo direktan sused, naravno, doprinosimo i sopstvenoj stabilnosti i bezbednosti“, naglasio je Pendarovski.

RSE podseća da je makedonski predsednik bio domaćin i učesnik sastanka u Ohridu visokih zvaničnika Prištine i Beograda na kojem je dogovoren Aneks sporazuma između tzv. Kosova i Srbije.

Na pitanje da li veruje da je ovaj sporazum još uvek živ, Pendarovski je citirao stav visokog predstavnika EU za bezbednost i spoljnu politiku Žozepa Borelja da ''situacija na severu Kosova mora da se reši bez obzira na to koliko će proces biti težak, jer pitanje ostaje važno za širu evropsku stabilnost i sigurnost''.