2. jun 2023 20:25

Aleksandar Filipović: Cilj je da se Srbi predstave kao kriminalci i da se opravda nasilje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Filipović: Cilj je da se Srbi predstave kao kriminalci i da se opravda nasilje

Foto: AP Photo/Bojan Slavkovic

LEPOSAVIĆ - Nekadašnji šef operative Kosovske policije za region sever Aleksandar Filipović, koga je prištinski premijer Aljbin Kurti, između ostalih, označio kao odgovornog za proteste na severu KiM, rekao je za Tanjug da je cilj da se Srbi predstave kao kriminalci, a nasilje prema njima kao opravdano.

"Cilj optužbi koje iznosi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, zasnovane su isključivo na umetničkoj slobodi njegovih naci-sledbenika, jeste da preko mog lika sve Srbe predstave kao najgore kriminalce i time svako nasilje prema Srbima predstave kao opravdano", potvrdio je za Tanjug svoju raniju reakciju Filipović.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je danas da je Beograd kriv za eksalaciju situacije na severu Kosova i Metohije, kao i da je eskalacija bila planirana i da ima svoje autore.

Kurti je u skupštini u Prištini rekao da je situacija na severu eskalirala kada su se "kriminalne grupe" vratile sa mitinga koji je 26. maja održan u Beogradu.

Prištinski premijer targetirao je Srbe sa severa Kosova i Metohije tako što je objavio njihova imena i direktno ih optužio za nemire.

Filipović se zahvalio "nacističkom sledbeniku i vođi nacističke grupe policajaca koji ga lično ili preko svojih slepih sledbenika", javno optužuje zato što, kako kaže, mirno, dostojanstveno i ponosno "stoji uz svoj srpski narod i sa gađenjem posmatra nasilje koje sprovode nad narodom koji ne prihvata ropstvo i tiraniju".

“Zahvalan sam zato što mi ne treba veće priznanje nego kleveta onog koji pored neskrivene mržnje prema Srbima mrzi i svoje i sebe. Možda je razlog taj što se još uvek nije identifikovao kao pripadnik jedne nacije, a možda mu ta spoznaja konačno pomogne da pronađe sebe i prestane da pali plamen sukoba, nasilja i mržnje na ovim prostorima", rekao je Filipović.

On je dodao da su Srbi Kurtijev režim odavno prozreli.

“Znamo kako optužujete, sudite i presuđujete. Uglavnom na osnovu 'rekla-kazala' kupljenih, psihički nestabilnih svedoka, narko-zavisnika, nekih albanskih nazovi-novinara u ulozi tužioca ili pripadnika tajnih službi čiji je jedini zadatak da identifikuju nepokorne Srbe kako bi se na njihovom primeru slomili ostali. Kompletan srpski narod nazivate 'besnom ruljom', 'fašistima' itd. Govorom mržnje 'Da se vratimo u Srbiju' ili da nas, kako kažete, 'Smestite u zatvor', raspirujete međuetničku mržnju i dajete nalog da se puca u srpsku decu i svakog Srbina, kao što su vaši specijalci to više puta činili pucajući u Stefana, Miloša, Miljana, Milana, Dragišu”, poručio je Filipović prištinskom premijeru.

Takođe ističe da su Srbi na Kosovu i Metohiji bili, jesu i biće u svojoj Srbiji.

“Jadna je budućnost i Albancima i Srbima sa ovakvim nasilnikom! Jadna je ta demokratija kad je samo Vjosa i vi vidite na Kosovu i Metohiji! Naneli ste nepopravljivu štetu”, zaključio je Filipović.

Aleksandar Filipović je bivši policajac, koji je službu u takozvanoj Kosovskoj policiji napustio prošle godine, zajedno sa svim Srbima na severu Kosova i Metohije.

Bio je prvi srpski policajac koji je 5. novembra skinuo uniformu tzv. Kosova.