18. decembar 2022 12:00

Drašković: Hitna primena Briselskog sporazuma je jedini izlaz iz sadašnje krize

Izvor: TANJUG

podeli vest

Drašković: Hitna primena Briselskog sporazuma je jedini izlaz iz sadašnje krize

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Hitna primena Briselskog sporazuma je, prema oceni predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, jedini izlaz iz sadašnje situacije na Kosovu i Metohiji i odnosa Beograda i Prištine.

"Nalazimo se u mračnom tunelu i ukoliko se u njemu najhitnije ne upali svetlo, a to je primena Briselskog sporazuma, pred nama su samo dva moguća ishoda. Prvi je ekonomska i politička izolacija Srbije od strane Zapada, koja znači prekid pregovora o pristupanju Srbije EU i zavrtanje svih fondova i investicija iz EU, što bi bilo katastrofa po nas, ali bi bilo manje katastrofično od drugog mogućeg ishoda, a to je novi kosovski rat", rekao je Drašković za Tanjug.

 

Smatra da mnogo ljudi u Srbiji traže upravo to rešenje i ne razmišljajući o posledicama i kakva bi se Srbija vratila iz tog kosovskog rata.

"Budimo otvoreni i jasno kažimo da svi u Srbiji, koji traže reintegarciju Kosova i Metohije u sastav Srbije, ne traže ništa drugo nego rat. To je poziv na rat, ma kako ga oni formulisali", rekao je Drašković.

 

Osvrćući se na izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila da će biti formirana Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji, upitao je kada će se to desiti.

Naglasio je da ZSO mora da se formira odmah i da ne može da bude formirana tako što će se o tome tek pregovarati u okviru Šolc-Makronovog-Američkog plana, jer je to već ispregovarano.

"Ne razumem zasto Albanci već 10 godina neće da formiraju ono na šta su se obavezali Briselskim sporazumom. Naslućujuem da je u pitanju njihov strah od neodmerene i namerno date izjave tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića da kroz ZSO Srbija dobija Republiku Srpsku na Kosovu", rekao je Drašković.

Ocenio je da to nije bila podrška Aleksandru Vučiću, glavnom arhitekti Briselskog sporazuma, nego mina pod sporazum, a mineri su, kako tvrdi, bili savetovani iz Moskve.

"Albanci od tada, od te izjave zaziru od ZSO, iako u tekstu Briselskog sporazuma i članovima koji se odnose na ZSO, nema nijednog slova na osnovu koga bi se moglo naslutiti da tu ima išta od onoga što je Republika Srpska u Bosni i Hercegovini", naglasio je lider SPO.

Ocenio je da bi istovremeno i sa naše strane morala striktno da se poštuje tačka 14 Briselskog sporazuma, u kojoj stoji da se dve strane obavezuju da jedna drugu neće "saplitati" u evropskim integracijama.