27. jun 2023 10:02

Mirsad Đerlek: Šteta od poplava u zdravstvenim ustanovama procenjena na 51 milion dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mirsad Đerlek: Šteta od poplava u zdravstvenim ustanovama procenjena na 51 milion dinara

Foto: TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIĆ

BEOGRAD - Tokom poplava koje su od sredine maja pogodile Srbiju oštećeno je 19 zdravstvenih ustanova, a ukupna šteta koja je na njima načinjena procenjuje se na oko 51 milion dinara, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

"Najveća šteta pričinjena je u Kliničkom centru u Kragujevcu i zdravstvenim ustanovama u Loznici i Aleksandrovcu, a naš cilj je da pacijenti dobiju što pre zdrastvenu uslugu i da ustanove rade u punom kapacitetu", rekao je Mirsad Đerlek za RTS.

Prošle nedelje je potpisan ugovor kojim će biti omogućena izgradnja i rekonstrukcija Univerzitetskog Kliničkog centra Kragujevac, a Đerlek je rekao da će sledeće godine biti raspisan tender.

Kako je rekao, najviše pacijenata zbrinjava Klinički centar Srbije, i tamo je u toku faza dva. Reč je o radovima na polikliničkom delu, gde će biti devet operacionih i pet angio sala, biohemijska laboratorija, mrtvačnica...

Đerlek je dodao da se očekuje i druga B faza rekonstrukcije, jer je reč o najvećoj zdrastvenoj ustanovi u zemlji, ali da država ulaže i u rekonstrukciju opštih bolnica.

U toku je rekonstrukcija u Vranju, Zaječaru, Leskovcu, Novom Pazaru, Prokuplju, što podrazumeva i planiranje kadrova, jer nisu dovoljne samo zgrade i oprema.

"Kadar nam uvek treba, ali treba biti zadovoljan jer smo za sedam meseci rada ove Vlade zaposlili preko 2.000 radnika u zdravstvu i dali 503 specijalizacije", rekao je Đerlek.

Kada je reč o motivaciji mladih lekara da se odluče za rad u manjim sredinama Đerlek kaže da primera ima pa se tako jedna doktorka odlučila da iz KC Srbije preseli u Svrljig.

"Takođe jedan doktor iz Kraljeva je dobio specijalizaciju za Mali Zvornik pa se preselio u to mesto. Život u manjem mestu je jeftiniji i lakše je da se živi sa platom koja se prima. Država će, ako to dozvoli ekonomska situacija, nastaviti sa povećanjem plata, a dobijanje posla i specijalizacije bitno utiče na takve odluke", rekao je Đerlek.

Dodao je i da se intenzivno razmatraju i mogućnosti kako da se iskoriste kovid bolnice.

"Ministarka zdravlja razmišlja da se deo koristi za palijativno zbrinjavanje pacijenata, ali se pregovara i sa drugim institucijama kako da se taj prostor na najpogodniji način iskoristi. Sigurno je da će kovid bolnice naći svoju ulogu u zdravstvenom sistemu", rekao je Đerlek.