29. jun 2023 18:28

Mirko Koković: Obilaznica oko Beograda uticaće na veću bezbednost saobraćaja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mirko Koković: Obilaznica oko Beograda uticaće na veću bezbednost saobraćaja

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Obilaznica oko Beograda značajno će uticati na veću bezbednost saobraćaja, izjavio je danas Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

"Kada imamo manji broj dinamičkog saobraćaja i manji broj vozila, imamo i manji broj konflikata, odnosno saobraćajnih nezgoda, ujedno manji broj stradalih lica u saobraćaju", rekao je Koković za Tanjug.

 

Na pitanje šta pokazuju podaci o saobraćajnim nezgodama, Koković je rekao da je ove godine smanjen broj saobraćajnih nezgoda, broj poginulih osoba i dodao da sada počinje period letnjih odmora kada je povećan broj vozila u saobraćaju.

"Veliki broj tranzitnih putnika prolazi kroz našu zemlju. Statistika nam godinama pokazuje da se u ovom periodu povećava broj saobraćajnih nezgoda", napomenuo je Koković.

Prema rečima Kokovića, vozači teretnih vozila koristiće obilaznicu radi bržeg putovanja.

 

"Njima nije u interesu da prolaze kroz grad Beograd, verujem da ćemo imati jednu gradsku saobraćajnicu koja će značajno uticati na Beograđane, na vreme putovanja, kao i da će obilaznica biti maksimalno korišćena", rekao je Koković.

Na pitanje u kojoj meri teretna vozila učestvuju u saobraćajnim nezgodama, Koković je rekao da oni učestvuju u svakoj četvrtoj saobraćajnoj nezgodi.

 

"Teretno vozilo zbog same veličine i težine ima za posledicu da obično strada neko drugi, čak 87 odsto poginulih lica u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovala teretna vozila nisu bili putnici ili vozači teretnih vozila", objasnio je Koković.

Sagovornik Tanjuga je apelovao na vozače da smanje brzinu, ne voze pod dejstvom alkohola jer se, prema njegovim rečima, svaka osma saobraćajna nezgoda dogodi pod dejstvom alkohola.

 

Koković je naveo da merenja pokazuju da vozač i suvozač u 85 odsto koriste sigurnosni pojas, dok se svaki svaki peti putnik na zadnjem sedištu vezuje sigurnosnim pojasom, što utiče na ishod saobraćajnih nezgoda.

"Kada bismo koristili sigurnosne pojaseve, svake godine bi nam stradalo 150 putnika manje u saobraćaju", zaključio je Kokotović.