4. jul 2023 18:33

Brnabić: Jedina opcija za održivu budućnost Srbije je članstvo u EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Jedina opcija za održivu budućnost Srbije je članstvo u EU

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ

BRISEL - Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Briselu da je jedina opcija za održivu i prosperitetnu budućnost Srbije da postane članica Evropske unije, ističući da je to glavni strateški prioritet Srbije kada je reč o spoljnoj politici.

"Mi smo ekonomski već deo Evropske unije. Kulturološki, geografski i istorijski smo deo evropskog kontinenta i evropske porodice nacija. Na kraju krajeva, ne mislim da imamo plan B", rekla je Brnabić na panelu koji je organizovao Euractiv.

 

Ona je navela da je 65 odsto direktnih stranih investicija u Srbiji iz EU, kao i da 65 do 70 odsto izvoza Srbije ide u zemlje Evropske unije.

Napravili smo značajne i ogromne korake na putu ka EU

 

Srbija je napravila ogoromne i značajne korake od kada je postala zemlja kandidat za članstvo u EU, izjavila je danas Ana Brnabić u Briselu na panel diskusiji pod nazivom "DA, ALI... : Vizija budućnosti Srbije u EU", ističući da ''želimo promene zbog naših građana, naše zemlje i drušva''.

U razgovoru s novinarom Euraktiva Brajanom Megvajerom premijerka Srbije je naglasila i da će EU biti kompletna tek kada zapadni Balkan postane njen deo.

"Srbija se veoma mnogo i značajno promenila zahvaljujući procesu pristupanja Evropskoj uniji", rekla je Brnabić na pitanje koliko se Srbija promenila od kada je postala zemlja kandidat i naglasila da zbog značaja evropskih integracija govori da je taj put jednako važan kao i destinacija.