4. jul 2023 18:23

Vuk Velebit: Srbija treba da iskoristi trenutak da se jače veže za Zapad

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vuk Velebit: Srbija treba da iskoristi trenutak da se jače veže za Zapad

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Politikolog Vuk Velebit ocenio je da više zemalja Evropske unije smatra da je Aljbin Kurti danas faktor nestabilnosti u regionu i smatra da Srbija treba da iskoristi trenutak da se jače veže za Zapad.

U izjavi za Tanjug, Velebit je ocenio da je Priština tokom proteklih godinu dana pokazala da je nepouzdan partner za međunarodnu zajednicu kada je reč o potrebi da u regionu zapadnog Balkana postoji stabilnost i da se nađe rešenje koje će biti dobro i za jednu i za drugu stranu.

"Po onome što čujem u razgovoru sa raznim diplomatama, jeste da su Amerikanci vrlo nezadovoljni pozicijom i ponašanjem Aljbina Kurtija. Mislim da je to danas slučaj i sa Nemačkom i drugim zemljama EU, koje su jedinstvene u stavu da je Aljbin Kurti danas faktor nestabilnosti u ovom regionu", naveo je Velebit.

Prema njegovim rečima, Kurti i prištinska administracija su od samog početka pokušali da kreiraju narativ da je Srbija - Rusija, da je Kosovo - Ukrajina i da će Srbija uz pomoć Rusije pokušati da uđe u sukob sa Kosovom, što je, kako ističe, jedna besmislena teza.

Velebit smatra da se pokazalo da EU nije sposobna da sama do kraja vodi dijalog i da je u ovom slučaju potrebno jače i čvršće prisustvo Amerike u rešavanju ove krize.

"Mislim da je Srbija ojačala svoju međunarodnu poziciju zbog Kurtija i njegovog ponašanja i mislim da Srbija ovu krizu treba da iskoristi kao priliku i za dodatno jačanje partnerstava sa ključnim zemljama Zapada, a tu pre svega mislim na SAD", istakao je Velebit.

 

Kako kaže, očekuje da u narednom periodu Srbija i Amerika otvore jednu vrstu institucionalnog dijaloga oko različitih pitanja, gde postoji prostor da se ti odnosi dalje unapređuju.

Prema njegovim rečima, Amerika istorijski nema većeg saveznika od Srbije u ovom regionu i ne treba zaboraviti da su, uprkos postojanju perioda loših odnosa naših zemalja, oni u najvećem delu naše istorije bili jako dobri.

"Srbija je deo Zapada i mislim da mi ne treba da se ponašamo kao neko udaljeno ostrvo Kine ili Rusije, da oni preko nas zadovoljavaju svoje interese, a da mi posle plaćamo cenu tih posledica", istakao je Velebit.

Ocenio je da Srbija, na kraju dana, treba da bude izvoznik stabilnosti i naglasio da, ako nemate jaku i bezbednu Srbiju u regionu, vi nemate ni stabilan region.