5. jul 2023 15:02

Dodeljena bespovratna sredstva iz Budžetskog fonda za šume AP Vojvodine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodeljena bespovratna sredstva iz Budžetskog fonda za šume AP Vojvodine

Foto: Shutterstock.com/bibiphoto, ilustracija

NOVI SAD - Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimir Galić uručio je danas ugovore korisnicima koji su na konkursu ostvarili pravo na bespovratna sredstva iz Budžetskog fonda za šume u AP Vojvodini.

Iz Pokrajinske vlade su saopštili da je dodeljeno 18 ugovora ukupne vrednosti od 90 miliona dinara, od čega je 20 miliona izdvojeno za nabavku opreme za zaštitu šuma od požara, 40 miliona za izgradnju šumskih puteva i 30 miliona dinara za unapređivanje rasadničke proizvodnje.

"U poslednjih 10 godina, odnosno od 2012. godine, bilo je 6,5 odsto zemljišta pod šumom u AP Vojvodini, a danas je to 7,1 odsto. Pomak je mali i nedovoljan i zato pozivam javna preduzeća koja u svojoj nadležnosti imaju gazdovanje javnim zemljištem koje je šumsko da se sledeće godine prijave za sredstva resornog sekretarijata namenjena podizanju novih šuma i rasadnika", izjavio je Galić.

On je podsetio da je početkom godine Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo potpisao ugovor o dodeli podsticajnih sredstava sa JVP „Vode Vojvodine“ za pošumljavanje naše pokrajine u vrednosti od 100 miliona dinara.

Galić je dodao da će do kraja godine biti dodeljena sredstva u visini od 81 milion dinara za melioraciju degradiranog zemljišta i za novo pošumljavanje u okviru konkursa koji je raspisan do 29. septembra.

U saopštenju Pokrajinske vlade su zaključili da je Galić istakao da se na području AP Vojvodine, s obzirom na reljefne karakteristike, pošumljavanje radi planski, te da resorni sekretarijat i u narednoj godini planira izdvajanje sredstva za ovu namenu.