29. novembar 2022 20:28

Brnabić: Priština mora da pristupi formiranju ZSO

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Priština mora da pristupi formiranju ZSO

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEDJA VUČKOVIĆ

PARIZ - Srbija ima punu podršku Francuske da sporazumi koje su potpisali Beograd i Priština moraju biti sprovedeni, poručila je večeras u Parizu predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posle sastanka sa premijerkom Francuske Elizabet Born.

Brnabić je nakon sastanka novinarima rekla da Priština mora da sprovede Briselski sporazum i pristipi formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), jer bez toga nema smisla razgovarati o drugim predlozima.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje novinara, da li je bilo reči o francisko-nemačkom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, istakla da upravo zbog toga što jedna strana na KiM krši dosadašnje sporazume o normalizaciji i odbija da ih implementira, nema smisla razgovarati o novim predlozima.

"Nismo razgovarali o tom predlogu zato što, pre bilo kakvih novih predloga i pre bilo kakvih razgovora o novim sporazumima, ono što je nepohodno, sasvim prirodno i logično, jeste da se u potpunosti implementiraju postojeći sporazimi", rekla je premijerka.

Istakla je da je na sastanku bilo reči o tome da Srbija ima punu podršku Francuske da potpisani sporazumi moraju da se sprovedu.

Objasnila je da se ne zna, ukoliko Priština ne implementira svoje obaveze iz prvog sporazuma o normalizaciji, ko će garantovati primenjivanje bilo kog "drugog sporazuma ili bilo kog finalnog sporazuma".

Navela je da je za nju najvažnije da Priština krene u osnivanje ZSO i da se Srbi, nakon toga, vrate u institucije, kao i da se stvori povoljan ambijent na tim prostorima, kako bi mogli, eventualno, da se razmotre i neki drugi predlozi.

Brnabich je sastanak sa premijerkom Francuske ocenila kao jako dobar i uspešan.

"Drago mi je što ću u narednom mandatu Vlade, zajedno sa premijerkom Born, raditi na tome da dodatno ojačamo političke i ekonomske odnose dve zemlje", rekla je Brnabić.

Premijerka je navela da je na sastanku najviše bilo reči o produbljivanju ekonomskih odnosa između Srbije i Francuske, ističući da je dosadašnja saradnja dve zemlje na izuzetno visokom nivou.

Podsetila je da su u Srbiju došle i investirale mnoge francuske kompanije od "Vansija", koji upravlja aerodromom Nikola Tesla, preko "Sueza", koji upravlja deponijom Vinča, zahvaljujući kojoj će se otpad koristiti kao energent do kompanije "Mišlen", koja peti najveći izvoznik u Srbiji.

Na sastanku je bilo reči i o evrointegracijama Srbije, rekla je Brnabić i istakla da Francuska pruža kontinuiranu podršku Srbiji na evropskom putu.

Brnabić je dodala da je sa Born razgovarala i o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, zakonima koji treba da se promene, slobodi medija i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. "Računam na podrssku Francuske našim evrointegracijama", rekla je premijerka ističući da je Srbija prva zemlja na Zapadnom Balkanu koja je podržala novu metodologiju za predpristupne pregovore koja je dossla iz Francuske na inicijativu predsednika Emanuela Makrona.

Poruccila je da Srbija nastavlja sa reformama i da je to u interesu gradjana Srbije i dodala da je Srbija ispunila sve standarde za otvaranje Klastera tri - o konkurntnosti i ekonomiji, ssto je, kaže, i bila preporuka Evropske komisije svim članicama EU.