6. septembar 2023 18:34

Zoran Spasić: Ugovor sa ASEAN-om ojačaće spoljnopolitičku poziciju Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Spasić: Ugovor sa ASEAN-om ojačaće spoljnopolitičku poziciju Srbije

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednik Centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku Zoran Spasić izjavio je danas da će pristupanje Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji sa zemljama Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) ojačati spoljnopolitičku poziciju Srbije u svetu, a posebno u tom regionu, i da će omogućiti jačanje ekonomske i političke saradnje sa zemljama ASEAN-a.

U izjavi za Tanjug, komentarišući to što je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na 43. Samitu ASEAN u Džakarti potpisao taj ugovor, Spasić je istakao da je to ugovor o prijateljstvu i potvrda onoga što radi državni vrh Srbije.

 

"To je potvrda da mi vodimo suverenu i nezavisnu politiku, pre svega srpsku politiku. Iako smo zemlja koja je na evropskom putu, naša budućnost je u EU, ali pošto imamo politiku koja je suverena i nezavisna, nastojimo da sa svakom stranom produbimo političku i ekonomsku saradnju i da tu nalazimo naše interese", poručio je Spasić.

Istakao je da od tog ugovora imamo jasne koristi i da nam potpisivanje tog ugovora omogućuje jačanje suštinske saradnje Srbije i država tog bloka.

"Dobijamo jačanje ekonomske saradnje, međudržavnih odnosa i jačanje saradnje u oblasti obrazovanja. Ugovor će omogućiti da naša država bude prisutnija u tom regionu i zbog toga je toliko važan", rekao je Spasić.

Naglasio je da se radi, pre svega, o mogućnosti da se ekonomski kapaciteti prošire, pošto sada Srbija može da izvozi svoju robu u taj region bez ograničenja, kao i da uvozi.

"Mi smo prošle godine zabeležili robnu razmenu u iznosu oko 700 miliona dolara. Potpisivanjem ugovora omogućava nam se da dodatno unapređujemo ekonomsku saradnju sa tim državama", rekao je Spasić.

 

Kako je istakao, suštinska saradnja sa državama ASEAN-a doprineće boljoj spoljnopolitičkoj poziciji Srbije.

"Imaćemo još jaču međunarodnu poziciju, veliki broj država iz te organizacije nije priznao tzv. Kosovo, a sa onima koje jesu moći ćemo da razgovaramo i kažemo šta je naš stav. Neke zemlje koje su priznale tzv. Kosovo bile su pod pritiskom i ne znaju šta se tamo događa, a sada ćemo moći da razgovaramo sa njima", rekao je Spasić.

Sem toga, dodao je, biće mogućnosti da studenti iz tog regiona dođu u našu zemlju i upoznaju Srbiju i našu i kulturu, a to automatski znači da se njeni turistički potencijali proširuju.

Na pitanje da li taj ugovor može uticati negativno na evropske integracije Srbije, Spasić odgovara da su mnoge države na Zapadu potpisnice ugovora o saradnji sa tim ASEAN-om, među njima i SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, EU, Kina i mnoge druge.

Kako je objasnio, Asocijacija nacija Jugoistočne Azije je politička, ekonomska i kulturna organizacija.

Obuhvata 10 zemalja: Vijetnam, Kambodžu, Laos, Mjanmar, Tajland, Maleziju, Filipine, Indoneziju, Singapur i Brunej.