11. septembar 2023 16:44

Dragan Šutanovac: Zapad shvatio da je Kurti nestabilan i da ne želi deeskalaciju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragan Šutanovac: Zapad shvatio da je Kurti nestabilan i da ne želi deeskalaciju

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednik Saveta za strateške politike i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da smatra da su predstavnici EU i SAD shvatili da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije zainteresovan za deeskalaciju, ali da ne očekuje da će predstojeći sastanak u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine biti srdačan ili lak.

"Upravo suprotno. Sve što trenutno radi (Aljbin Kurti) je da eskalira sukob. S tim što bi on dao svoj maksimum da se to dogodi između KFORA i Srbije ili Srba na severu. Činjenica je da su Kurti, njegova vlada i Priština pod sankcijama Amerike govori da je "lopta" kod njega i da bi on trebalo nešto da učini", rekao je Šutanovac za Tanjug komentarišući nastavak dijaloga u Briselu koji će biti održan u četvrtak i na kome je planirano da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastanane sa Kurtijem.

Dodaje da nije optimista i da smatra da Kurti ne želi da ispuni ranije potpisane obveze.

"Ne razumem ljude koji danas imaju razumevanja za nezavisno Kosovo, ali ne za potpisane ugovore. Ukoliko je nešto potpisano pre 10-11 godina i još nije izvršeno, a zapadni mentori su tog potpisa su EU i SAD, onda oni moraju da se pozabave tom Vladom i da je nateraju da ispuni potpisane sporazume", naveo je Šutanovac.

Podsetio je da se generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao prošlog četvrtka sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vljosom Osmani i rekao joj da kosovske jedinice po sporazumu iz 2013. godine ne mogu da dolaze na sever KiM bez dogovora sa KFOR-om.

"Dakle, upućena je javna kritika. Da ne kažem pretnja. Traži se povlačenje specijalnih jedinica i ljudi sa dugim cevima sa severa Kosova. Međutim Kurti ide upravo suprotnom pravcu i najavljuje podizanje 5-6 policijskih baza", rekao je Šutanovac i dodao da je svima jasno da to neće biti policijske već vojne baze koje će prema Kurtijevoj nameri služiti kako bi Srbi bili proterani sa KiM.

Naglašava da je težina sankcija nametnutih KiM velika.

"Svako ko vodi neku državu mora da shvati da će to u jednom trenutku pogoditi i privredu i državu. Činjenica je da se on ponaša kao da to sada nije važno, ali se vidi da se oni nalaze u velikom problemu", naveo je Šutanovac.

 

Upozorio je da se Kurti ne trudi da destabilizuje samo KiM i Srbiju već čitav region.

"Nikada Priština nije bila u lošijim odnosima sa Tiranom. VIdeli smo skoro skup u Makedoniji gde je Kurti nastupao, kako su ga najavili, kao premijer svih albanaca. Videli smo Osmani kako šeta u Tetovu gde nema nijedne kosovske i makedonske zastave već su sve Velike Albanije", rekao je Šutanovac.

 

Kada je u pitanju samit Brdo-Brioni u Skoplju, Šutanovac je rekao da ne očekuje sukobe između lidera Zapadnog Balkana jer je svima koji nisu ušli u Evropsku uniju u interesu da uđu u tu ekonomsku i političku zajednicu.

"Verujem da postoje projekti u okviru EU u kojima može ceo Zapadni Balkan da aplicira i da se razvija. Ovo je dobra inicijativa. Nastala je nakon potpisivanja sporazuma između Hrvatske i Slovenije kada su oni rešili svoje probleme u graničnom pojasu u Jadranskom moru, ali nije inicijativa koja može da rešava probleme na Zapadnom Balkanu, koji će se rešavati u Briselu i drugim zapadnim centrima", rekao je Šutanovac.

Komentarišući predviđanje predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, da bi se 2030. godine moglo očekivati proširenje EU, Šutanovac je rekao da više ne misli na datume, ali da smatra da bi i za EU i Srbiju bilo što bolje da u uniju uđe što pre, a da se kasnije u hodu rešavaju tekući problemi.

"Postoje zemlje regiona koje će jako teško dostići standard EU. Postoje neki problemi, koji su za neke zemljejako teški. Srbija ima problem na KiM, to je za naš najveći problem. Da sam u situaciji da odlučujem u EU najradije bih primio ceo region Zapadnog Balkana, a onda bih pomogao da se iznutra rešavaju problemi", rekao je Šutanovac.

Dodao je da očekuje da će do kraja godine biti ili održani ili zakazani novi izbori u Srbiji.

 

"Svaka ozbiljna stranka danom završetka prethodnih izbora kreće u novu kampanju. Do sada je opozicija imala kampanju protiv vlasti - to je sasvim prirodno i normalno. Sada ćemo videti kako će se oni ponašati. Da li će praviti koalicije, sa platformama koje nude rešenja ili će se udruživati protiv Vučića", istakao je Šutanovac.