25. septembar 2023 13:01

Zaracin: Potrebno je naći rešenje za implementaciju Ohridskog sporazuma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zaracin: Potrebno je naći rešenje za implementaciju Ohridskog sporazuma

Foto: Tanjug video, arhiva

PRIŠTINA - Specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Zaracin izjavio je danas da je neophodno da se napreduje u pronalaženju rešenja za implementaciju Ohridskog sporazuma.

On je novinarima u Prištini rekao da je bezbednosna situacija na severu veoma složena i da odgovor na tako nešto treba da bude jasan, prenosi Ekonomija onlajn.

Na pitanje kako nastaviti dijalog Zaracin je rekao da nema nikakve informacije, ali da obe strane moraju da se potrude.

"Trudimo se da damo sve od sebe, da na kraju pokažemo da smo prijatelji Zapadnog Balkana, želimo da pomognemo put svih šest zemalja Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji, a ovo je putovanje koje će biti vođeno dijalogom. Moj kancelar (Olaf Šolc) je bio jasan prilikom posete Prištini pre godinu i tri meseca, ali naravno da se politička kultura i političko odlučivanje ne mogu vršiti iz Nemačke, možemo samo da podržimo naše prijatelje u preduzimanju ovih koraka", rekao je Zaracin.

On je kazao da dijalog može da se nastavi i da je važno da se ostane na putu ka postizanju implementacije Ohridskog sporazuma.

"Ono što čujem u Beogradu i Prištini jeste da je Ohridski sporazum kamen temeljac koji može da vodi odnose u veoma pozitivnom pravcu. Ali, kao što vidimo, trenutno se ne implementira uspešno i mislim da nije trenutak da prestanemo da pokušavamo da uspešno implementiramo ovaj sporazum", rekao je on.

Govoreći o jučerašnjim sukobima na KiM Zaracin je rekao da Nemačka najoštrije osuđuje ovaj napad na tzv. kosovsku policiju, ali i da njegova poseta Prištini ima za cilj solidarnost i da će biti uz tzv. Kosovo u ovoj situaciji.

"Juče smo videli užasnu, užasnu situaciju i želim vrlo jasno da kažem da snažno osuđujemo kriminalne i terorističke napade na kosovsku policiju i tu smo da izrazimo našu solidarnost i saučešće. Mi smo ovde solidarni i stojimo na vašoj strani u ovoj situaciji. Veoma je jasno i važno da je u ovoj situaciji važna bezbednost i da se reaguje", rekao je Zaracin.

On je naglasio da bi trebalo da bude jasno da ako želite dugoročno da rešite pitanje bezbednosti, moramo da imamo uspešan dijalog.

"Uključenje u dijalog i normalizacija odnosa između Kosova i Srbije može biti jedan od kamena temeljaca budućeg razvoja. Moramo da nastavimo dalje, da pokušamo da pronađemo rešenje za uspešan dijalog", rekao je Zaracin.