6. oktobar 2023 12:33

Šutanovac: Kurti bi se istovetno ponašao i da su drugi na čelu Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šutanovac: Kurti bi se istovetno ponašao i da su drugi na čelu Srbije

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Predsednik Saveta za strateške politike i nekadašnji ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac ocenio je danas da je celokupan događaj u Banjskoj 24. septembra apsolutna katastrofa, kako zbog pogibije mladih ljudi tako i zbog činjenice da je Srbija dovedena u izuzetno nepovoljan položaj i dodao da je Srbiji u interesu da se celokupni dogadaj istraži na najkvalitetniji mogući način.

Analizirajući situaciju na KiM za Ekspres, Šutanovac je rekao da po njegovom dubokom ubeđenju, državni vrh Srbije nije imao saznanja da se planira ovakva aktivnost, a istakao je i da je žalosno da oni koji plediraju da se bave ozbiljnom politikom ne razumeju da bi se Kurti istovetno ponašao i da su oni na čelu Srbije.

"Za mene nacionalni interesi su mnogo više od dnevnopolitičkih interesa grupa ili pojedinaca a odnos prema Kosovu je jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja", rekao je Šutanovac.

On je dodao da je isuviše rano kako bi se predvidele konačne posledice ali da nema dileme da je oružani sukob upalio crveno svetlo i da će međunarodna zajednica sa mnogo žešćim pristupom insistirati na rešavanju problema koje u konačnici neće biti dobro kao što je do 24. septembra moglo biti.

Na pitanje kako mu deluje objašnjenje Euleksa o istrazi događaja u Banjskoj, Šutanovac kaže da mu uloga EULEXa i KFORa u tom danu nije najjasnija, ali i da, ako KFOR ima mandat da spreči sukobe, a EULEX da sprovodi zakon i obavlja policijske poslove, za očekivati je bilo da se više angažuju za vreme i posle sukoba.

"Još u toku sukoba dok su stizale često i neproverene informacije napisao sam da bi najbolje bilo da se uradi međunarodna istraga, a da Beograd i Priština daju maksimalni doprinos i pruže pomoć sa svojim saznanjima. Nažalost kako vreme prolazi sve je manje šansi da se to desi a znajući da istražni organi na Kosovu uveliko trpe histerične političke pritiske nisam ubeđen da će istraga biti urađena na profesionalni način, što je jako loše", rekao je Šutanovac.

Dodaje da političari sa Kosova uveliko zloupotrebljavaju i dezavuišu istragu, puštaju birane snimke koje su napravili dronovi kosovske policije, optužuju paušalno bez dokaza.

Prema njegovim rečima, sve to će uticati na istražitelje na način da se već sad može sumnjati u rezultat istrage.

Upitan da li se slaže sa ocenom predsednika Aleksandra Vučića da nema sumnje da u svemu vidi rukopis stranih službi i kome je u interesu da na KiM dođe do sukoba, Šutanovac kaže da je Vučić praktično potvrdio ono u šta se od prvog momenta sumnjalo.

"Pogledajte ko se raduje sukobima koji su se nedavno desili i još uvek tinjaju na prostoru Afrike, ko je čestitao predsedniku Alijevu azerbedžansko zauzimanje Nagorno Karabaha… u svim tim slučajevima radi se o ljudima koji kao po komandi daju bezrezervnu podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu. Nema sumnje da je trenutno svaki sukob bilo gde na svetu interes Moskve, a posebno ukoliko bi se radilo o Srbiji čiji građani i dalje imaju pozitivan sentiment prema Rusiji iako oni rade Ukrajini upravo ono, i mnogo gore, što je nama rađeno 1999. godine", ocenio je Šutanovac.

Na konstataicju da se posle svega, kada se govori o deeskalaciji, više upire prstom na Beograd nego na Prištinu i na pitanje zbog čega je to tako, Šutanovac kaže da je to zato što je to sad jedino logično, te da dokle god ne budemo imali precizan izveštaj iz istrage Beograd će, kako kaže, biti taj koji nosi najveći teret krivice bez obzira što, po njegovom dubokom ubeđenju, državni vrh nije imao saznanja da se planira ovakva aktivnost.

Ocenio je i da je ovaj događaj stavi Srbiju u podređen položaj i da će biti potrebno vreme da se povrati iz ove situacije, navodeći da je Aljbin Kurti dobio neočekivanu prednost, te da njegova spin medijska mašinerija odrađuje veliki posao širom Evrope.

Komentarišući svoju raniju ocenu da bi Kurti, da kojim slučajem ima vojnu moć i podršku, odavno krenuo da ratuje po regionu, Šutanovac je podsetio da je to napisao nakon što je odgledao njegov nastup na mitingu u Tetovu gde je najavljen kao "premijer svih Albanaca".

"Na tom mitingu kao i na mnogim drugim gde se pojavljuje Kurti ili Osmani po pravilu nema zastava Kosova ili u ovom slučaju Severne Makedonije već isključivo zastava koje simbolizuju Veliku Albaniju. Ako znamo da je Velika Albanija ugrađena u političku platformu Kurtijeve stranke kao i da je do skora prilikom svojih medijskih nastupa u pozadini uvek imao zastavu Albanije nije teško pretpostaviti šta bi on radio da kojim slučajem ima moćnu vojsku i podršku", rekao je Šutanovac.

A činjenice ne vide svi oni koji ne razumeju geopolitiku već sve svode na antipatije prema Vladi i predsedniku u Beogradu, istakao je Šutanovac.

"Žalosno je da oni koji plediraju da se bave ozbiljnom politikom ne razumeju da bi se Kurti istovetno ponašao i da su oni na čelu Srbije. Za mene nacionalni interesi su mnogo više od dnevnopolitičkih interesa grupa ili pojedinaca a odnos prema Kosovu je jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja", rekao je on.

Na pitanje kako posle svega vidi mogućnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, Šutanovac kaže da nema dileme da se problem između Beograda i Prištine neće rešiti oružanim sukobom, te da će biti potrebno puno mudrosti da se pregovori vrate na prava pitanja a to su pre svega ispunjenja preuzetih obaveza, te da za razliku od pre 24. septembra Srbija pred očima međunarodne javnosti ali i mnogih političara više nema "prednost" i to je, kako kaže, nova realnost.