9. oktobar 2023 13:33

Dačić na skupu UNHCR: Zbog etničke mržnje KiM napustilo 210.000 ljudi, vratilo se ni dva posto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić na skupu UNHCR: Zbog etničke mržnje KiM napustilo 210.000 ljudi, vratilo se ni dva posto

Foto: Tanjug video

ŽENEVA - Sa Kosova i Metohije je, usled etničke mržnje, 210.284 ljudi bilo primorano da napusti svoj dom, od čega je najveći broj Srba, kao i drugih nealbanskih zajednica - Roma, Aškalija i Goranaca, rekao je danas u Ženevi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Na zasedanju 74. Izvršnog Komiteta UNHCR-a, Dačić je naveo da se, prema podacima UNHCR o dobrovoljnom nevećinskom povratku na Kosovo i Metohiju, u južnu srpsku pokrajinu vratilo svega 12.707 interno raseljenih lica.

"Zbog brojnih prepreka, uključujući pretnje i nasilje, održivi povratak je još manji i procenjuje se na ispod dva posto", naglasio je šef srpske diplomatije, navodeći da je tako mali broj povratnika na Kosovo i Metohiju razočaravajući.

Podsetio je da je po rezoluciji SB UN 1244 iz 1999. godine, povratak raseljenih jedan od glavnih zadataka međunarodnog prisustva i privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji.

Srbija ima direktna iskustva sa prisilno raseljenim licima

Srbija ima direktno iskustvo sa patnjama kroz koje prolaze prisilno raseljena lica - počev od izbeglica koja su bežala od ratova na teritoriji bivše Jugoslavije, do interno raseljenih lica koja su bila primorana da napuste svoja ognjišta u pokrajini Kosovo i Metohija, izjavio je danas šef diplomatije Ivica Dačić na zasedanju Izvršnog Komiteta UNHCR-a u Ženevi.

Govoreći o aktuelnoj situaciji na globalnom planu, koja je doprinela rekordnom porastu broja lica primoranih da napuste svoje domove prvenstveno usled sukoba, ali i kao posledica klimatskih promena, Dačić je rekao da je Srbija svesna enormnih napora koje osoblje UNHCR, na čelu sa visokim komesarom Grandijem, ulaže kako bi se pružila adekvatna zaštita i obezbedile potrebe, podjednako lica koja se nalaze u produženom raseljenju i onih koja su izbegla iz svojih domova usled akutnih kriza.

"Srbija, nažalost, ima direktno iskustvo sa patnjama kroz koje prolaze prisilno raseljena lica - počev od izbeglica koja su bežala od ratova na teritoriji bivše Jugoslavije, do interno raseljenih lica koja su bila primorana da napuste svoja ognjišta u pokrajini Kosovo i Metohija, do migranata koji su se našli na našoj teritoriji u potrazi za boljim životom”, istakao je ministar spoljnih poslova.

Dačić je kazao da je Srbija posebno zahvalna UNHCR zbog nastojanja da pruži zaštitu licima u raseljenju i omogući ostvarivanje njihovih prava, ali i na pomoći u realizaciji Regionalnog stambenog programa, kojim su obezbeđena trajna stambena rešenja za izbeglice i lica koja su se našla u raseljenju usled sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije devedesetih godina.