17. oktobar 2023 17:47

Matjaž Nemec: Nema odluke o ''negativnim merama'' Evropskog parlamenta prema Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Matjaž Nemec: Nema odluke o ''negativnim merama'' Evropskog parlamenta prema Srbiji

Foto: Tanjug video, arhiva

BEOGRAD - Nema odluke o ''negativnim merama'' Evropskog parlamenta prema Srbiji i ne zna se o kakvim merama je reč i kada ih treba uvesti, iako se u EP o tome govori, izjavio je danas za Tanjug evroposlanik Matjaž Nemec.

''Što se tiče sadržaja rezolucije, istakao bih poziv na nezavisnu istragu o napadu s kraja septembra na severu KiM, pri čemu najoštrije osuđujemo napad i za njega nema opravdanja'', rekao je Nemec.

On je istakao da je taj napad samo odložilo povratak dijalogu i izazvao šire nepoverenje obe strane i otežalo traženje rešenja.

''Što se tiče negativnih mera prema Srbiji, prema mojim nezvaničnim informacijama, EP otvoreno razmišlja o tome, ali dogovor o tome koje sankcije i kada treba da ih EP uvede, još nije postignut niti je doneta odluka, pregovori su u toku. Lično dajem prednost nezavisnoj i međunarodnoj istrazi, a tek kada se sve sazna, ko je sve i u kojoj meri učestvovao u napadu, može da se govori o sankcijama'', rekao je Nemec i dodao da je on ''na strani dijaloga i povratka za pregovarački sto''.

Rekao je da je dijalog potreban zbog smirivanja strasti, i da je to garancija mira i stabilnosti u regionu.

''Proširenje je glavna tema u Briselu, i to je dobro, tu ima mnogo različitih mišljenja i otvorenih pitanja, i zavisi od svake zemlje koliko brzo će pristupiti'', rekao je Nemec.

On je istakao da postoji grupa država koje su u maloj prednosti.

''Tu sada imamo grupu država - Albaniju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju - koje su malo tu u prednosti, a ja bih da zemlje Zapadnog Balkana uđu u EU što pre, jer je to dobro za stabilnost i mir u našem regionu'', rekao je Nemec.