19. oktobar 2023 15:47

Milošević: Vojvodina nastoji da bude mesto stvaranja novih vrednosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milošević: Vojvodina nastoji da bude mesto stvaranja novih vrednosti

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/ BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

NOVI SAD - Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević prisustvovao je danas radnom sastanku direktora visokih škola iz Slovenije i AP Vojvodine u Novom Sadu i tom prilikom rekao da pokrajina nastoji da bude mesto stvaranja novih vrednosti, saopštila je Pokrajinska vlada.

Kako je rekao, cilj ovog susreta jeste razmena iskustava i resursa u oblasti visokog obrazovanja između Srbije i Slovenije.

"Planom razvoja AP Vojvodine do 2030. godine i Programom razvoja visokog obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti u AP Vojvodini jasno smo odredili da naša budućnost pripada društvu znanja. U skladu sa tim, naša šansa je upravo u sistemu visokog obrazovanja, kako akademskog, tako i strukovnog", rekao je Milošević.

Prema njegovim rečima, kada se govori o tehničkoj delatnosti ili finansijskom sektoru, više će biti potrebni stručnjaci koji su bliže povezani sa privredom i upravo je to velika prilika za strukovne škole.

Kako kaže, potreba za kadrovima mnogo je veća nego za prostorom ili subvencijama.

Prema njegovim rečima, sada se ulazi u nove faze – razvojnu i inovativnu.

Sekretar je naveo da su strateški dokumenti za razvoj visokog obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti doneti u cilju prevazilaženja nelogičnosti koje postoje.

Milošević je podsetio da je u istraživački sektor naša privreda uložila dva odsto, dok u Evropi procenat ulaganja ide i do 60 odsto.

Sekretar je istakao značaj ljudskog kapitala i prisustva čoveka u obrazovanju, kao i razmene iskustava sa drugim visokoobrazovnim institucijama u svetu.

"Saradnja sa drugim državama je prilika da unapredimo najmoćniji generator u jednom društvu, a to je obrazovanje. A misija obrazovanja jeste da je dostupno, digitalizovano, internacionalizovano, i povezano sa privredom", rekao je Milošević.

Na sastanku je govorio i Branko Savić, direktor Visoke tehničke škole strukovnih studija u Novom Sadu i predsednik Konferencije akademija i visokih škola Srbije, koji je iskazao želju da se uspostavi saradnja sa visokim školama u Sloveniji kako bi studenti iz naše zemlje, između ostalog, mogli da provedu više meseci u Sloveniji u okviru Erazmus programa.

Prisutnima se obratila i potpredsednica Evropskog udruženja visokih škola i generalna sekretarka Saveza visokih stručnih škola Republike Slovenije Alicija-Leonor Sauli Miklavčič, koja je predstavila bogato iskustvo sa evropskim inicijativama i ukazala na mnogobrojne mogućnosti povezivanja institucija dveju republika.