23. oktobar 2023 12:56

Sava Mitrović: Za Srbiju je dobro da se o KiM razgovara u Savetu bezbednosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sava Mitrović: Za Srbiju je dobro da se o KiM razgovara u Savetu bezbednosti

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Za Srbiju je dobro da se o KiM razgovara na globalnom nivou u Savetu bezbednosti UN, gde uvek ima podršku nekih velikih sila, što nije slučaj u EU gde su najbitnije države članice priznale nezavisnost tzv. Kosova, izjavio je danas Sava Mitrović iz Centra za evropske politike.

Mitrović je rekao za Tanjug da ne očekuje da će se stavovi SAD-a promeniti na današnjoj sednici Saveta bezbednosti.

"Stavovi su dosta ukorenjeni, ovo pitanje nije novo. Veliki broj država zapadnog sveta je priznao nezavisnost KiM i u tom smislu ne verujem da može doći do nekih značajnih promena", naveo je Mitrović.

Prema njegovim rečima, odustalo se od zatvorene forme sednice Saveta bezbednosti jer je za to bilo potrebno da se složi devet od 15 država koje su u tom trenutku članice, uključujući Rusiju i Kinu.

"Od 15 zemalja članica imamo pet koje ne priznaju Kosovo, pored Rusije i Kine, tu su i Brazil, Mozambik i Ekvador. Brazil je predsedavajući Saveta bezbednosti, tako da se odustalo od toga", kazao je Mitrović.

Govoreći o najavljenom sastanku krajem nedelje u Briselu na kome će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, on je ukazao da se poruke koje se čuju iz Brisela odnose na implementaciju prethodnih sporazuma.

"Što se tiče Prištine njena osnovna obaveza je formiranja Zajednica srpskih opština (ZSO). Što se tiče Beograda, to je da se procesuiraju odgovorni za incidente u Banjskoj i da se uvere kosovski Srbi da izađu na lokalne izbore", objasnio je Mitrović.

Mitrović je naveo da su obe strane pristale na francusko-nemački sporazum i da, uprkos tome što nije potpisan, prihvaćen je u političkom smislu.

Prema njegovim rečima, tenzije na KiM nisu započele sa incidentom u Banjskoj.

"Tenzije traju i direktno su povezane sa dolaskom Aljbina Kurtija na čelo privremenih institucija samouprave u Prištini. To je počelo od tablica, preko pitanja slobode kretanja", rekao je Mitrović.

Naglasio je da je blokada srpske robe u direktnoj suprotnosti sa CEFTA sporazumom o slobodnoj trgovini.

Mitrović je naveo da je primarno rešenje za smirivanje tenzija između Beograda i Prištine da predsednici opština na severu KiM podnesu ostavke.

"Da uvide da imaju zaista manjkav ili gotovo nikakav demokratski legitimitet da obavljaju te funkcije, da se samim tim raspišu novi izbori na severu KiM na kojima će Srbi učestvovati i izabrati svoje predstavnike", ukazao je Mitrović.

Mitrović je istakao da je učestvovanje Srba na izborima na severu KiM neophodan preduslov kako bi se formirala ZSO.

"Suština ZSO je da to bude asocijacija onih opština gde Srbi čine većinu, a da predstavnici tih opština sede zajedno i kolektivno ostvaruju nadležnosti koje su garantovane lokalnim samoupravama i zajednici kao jednom krovnom organu", rekao je Mitrović.