24. oktobar 2023 18:20

Paunović: Srbija je otvorena za intenziviranje saradnje sa državama Afrike

Izvor: TANJUG

podeli vest

Paunović: Srbija je otvorena za intenziviranje saradnje sa državama Afrike

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

LUANDA - Stalna delegacija Narodne skupštine u Interparlamentarnoj uniji (IPU), na čelu sa potpredsednicom Narodne skupštine Snežanom Paunović nastavila je danas učešće na 147. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije, koja se održava u Luandi, Angola, od 23. do 27. oktobra.

Na sednici Glavnog saveta, razmatrana su najvažnija organizaciona pitanja iz domena rada Organizacije, dok je Skupština raspravljala na temu „Parlamentarno delovanje za mir, pravdu i snažne institucije“.

Prvi segment debate je bio rezervisan za nastupe predsednika parlamenata, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Tokom dana su zasedali i Stalni odbor za mir i i međunarodnu bezbednost, Stalni odbor za demokratiju i ljudska prava, Odbor za promovisanje poštovanja međunarodno prava, Savetodavna grupa za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i Forum mladih poslanika.

Tokom dana, delegacija Narodne skupštine imala je bilateralne susrete i kontakte sa predsednicima i zamenicima predsednika parlamenata zemalja afričkog kontinenta, pre svega Namibije, Egipta, Tanzanije, Somalije i Senegala.

Na sastancima su predstavljene aktivnosti Srbije u pogledu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta i stavovi u vezi sa aktuelnim temama koje dominiraju na zasedanju Interparlamentarne unije u Angoli.

Paunović je u razgovorima istakla koliki značaj ima podrška prijateljskih država naporima Srbije za očuvanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ukazala je na tešku situaciju i uslove u kojima živi srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Podsetila je na tradicionalno dobre odnose koje Srbija ima sa afričkim državama i posebno istakla spremnost i otvorenost Srbije za dalje unapređenje parlamentarne, ekonomske, trgovinske i kulturne saradnje sa zemljama Afrike.

Sagovornici su prihvatili inicijative srpske delegacije i najavili intenziviranje saradnje u narednom periodu u cilju unapređenja tradicionalno dobrih odnosa, dodaje se u saopštenju.