27. oktobar 2023 18:37

Slobodan Zečević: Zapad zna ko koči pregovore, ali toleriše Prištinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slobodan Zečević: Zapad zna ko koči pregovore, ali toleriše Prištinu

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije izjavio je danas da je evropskim zvaničnicima jasno da privremene prištinske institucije koče razgovore između Beograda i Prištine, ali da to tolerišu iz svojih interesa.

"Problem je u tome što glavne države članice Evropske unije zapravo priznaju nezavisnost Kosova i guraju tu ideju o nezavisnosti Kosova. Imaju jedan blagonaklon stav prema prištinskim institucijama. Znači, pristrasni su u tom vođenju pregovora", rekao je Zečević za Tanjug.

Dodaje da postoji ogromno razumevanje za svaki postupak Prištine i za nerazumevanje za postupke Srba na Kosovu i uopšte vlasti u Srbiji.

Ističe da, ako konkretno govorimo o ovoj sadašnjoj situaciji, Beograd i Priština radikalno drugačije vide izlaz i deeskalaciju.

"Srbija vidi izlaz i deeskalaciju time što će se prvo formirati Zajednica srpskih opština. Ali Albanci vide izlaz iz sadašnje situacije time što će Srbija zvanično ili na neki posredan način, ali vrlo eksplicitno, da prizna nezavisnost Kosova. To je njima sada glavni cilj. Prvo da mi priznamo njima nezavisnost, prvo da se završi taj posao, pa će onda oni videti kakvu autonomiju Srbima mogu da daju", istakao je Zečević.

Naglašava da Srbima na Kosovu "gori pod nogama" jer je ZSO jedini način da oni eventualno dobiju neku perspektivu normalnog života na Kosovu, odnosno da idu u srpske škole, da imaju srpske Domove zdravlja, da imaju obdanište, da im Srbija pomogne u tom ostvarivanju njihovih nacionalnih prava i da se zaštite objekti Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Zečević kaže da je sada već svima sasvim vidljivo da Priština ne sprovodi Briselski sporazum, pošto već 10 godina sprečava formiranje ZSO.

"Pri tome, nema nekih opipljivih pritisaka, jer ovo što sada Kurti trpi od strane EU, to su neke mini sankcije ili vrlo ublažene sankcije koje njega i taj režim prištinskih institucija vrlo malo dotiču. Znači, ako nema nekog ozbiljnijeg pritiska od ovoga što je do sada bio. Oni očekuju od 1. januara da dobiju viznu liberalizaciju, znači putovaće u države članice Evropske unije slobodno. Kurti učestvuje u svim tim međunarodnim skupovima, kao da nije pod sankcijama, tako da praktično oni vrlo, vrlo malo osećaju pritisak sankcija i mnogo toga im se toleriše."

Prema njegovim rečima, Kurti je izraziti nacionalista, čovek koji želi da potpuno afirmiše Kosovo, čak i da se pojavi u albanskom narodu kao neka vrsta ujedinitelja svih Albanaca.

On za sada ima svoj nacionalni plan i program, a taj nacionalni plan i program najlakše će se ostvariti ako Srba ne bude na Kosovu ili bude u vrlo, vrlo minimalnoj meri. Prema tome, to je njegova ideja. Što se tiče sankcija EU, one su relativno slabe. Što se tiče vizne liberalizacije, on je već je obezbedio.

Dodaje da Kurti trenutno uopšte ne razmišlja o eventualnom ulasku u EU, i da će njegovo ponašanje usporiti ulazak Kosova u EU, jer je to njemu, kako je rekao, daleka perspektiva.

"Kurtija to u ovom trenutku uopšte ne dotiče. On misli da je vreme radi za njega, znači da srpski narod je izložen pritiscima, raznoraznim, da tako kažem, nehumanim postupcima i misli da će ih da će ih iscrpeti i da će jednostavno da odu. Kurti misli da će Srbi shvatiti vremenom da je njima mesto u stvari u centralnoj Srbiji i da će postići svoj cilj tog iseljavanja srpskog stanovništva sa Kosova", rekao je Zečević.

On je poručio da stav Prištine da oni pristaju na jednu vrstu okvira, ne znači ništa dok se ne održe izbori i dok nema predsednika opština, formiranja nadležnosti, institucija, predsednika ZSO, parlamenta.

"Neophodan je povratak Srba u kosovsku policiju, povratak Srba u pravosuđe, znači gde bi oni imali praktično samostalni odnos na organe i u vezi sa organima u Prištini, ali samostalni u delovanju i u zaštiti i u regulisanju života srpskog naroda na severu Kosova. To, naravno, Kurti uopšte apsolutno ne odgovara. Mislim, on to jednostavno želi da preskoči tu priču i da se fokusira na ovo, odnosno u središtu, na ovo međusobno priznanje", ističe Zečević.

Što se tiče izjave predsednika Aleksandra Vučića da želi više pripadnika KFOR i da oni održavaju mir na severu KiM, Zečević ističe da iako je KFOR u suštini NATO, to ne predstavlja problem za srpsko stanovništvo i da ga oni ne doživljavaju negativno.

"Oni ne doživljavaju sam KFOR kao neprijatelja. Problem je nešto sasvim drugo, a to je prisustvo specijalnih snaga Kosovske policije i eventualno još jedna afirmacija državnosti Kosova, a to je formiranje Vojske Kosova u nekom narednom periodu. To znači da se zaokružuje, iako je to teritorija formalno pod zaštitom UN, nezavisnost Kosova, daje se izgled Kosovu nezavisne države jer je ima i svoje državne organe i vojsku", zaključio je Zečević.