1. novembar 2023 16:29

Milan Antonijević: Predstojeći izbori treba da vrate dijalog i smanje tenzije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milan Antonijević: Predstojeći izbori treba da vrate dijalog i smanje tenzije

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Pravnik Milan Antonijević rekao je danas da bi predstojeći izbori u Srbiji trebalo da vrate dijalog i da smanje tenzije koje se stvaraju između suprotstavljenih političkih opcija u društvu.

Antonijević je za Tanjug rekao da je u ovom trenutku potrebno vratiti se dijalogu, demokratičnosti i svemu onome što je Vlada Srbije navela kao razloge za raspisivanje prevremenih izbora.

 

"Drugo je pitanje da li će politička scena biti dovoljno zrela da na taj način prihvati i na određeni način zaista reguliše sva pitanja koja su bila problematična u prethodnom periodu i da se oko nekih nacionalnih interesa zajedno postigne određeni dogovor", ocenio je Antonijević.

On je objasnio da su ti interesi jasno definisani i da se govori i o pravcu ka EU.

"To je u dokumentima koje je vlada usvojila i mislim da tu postoji konsenzus onih stranaka koje u ovom trenutku izlaze na izbore i žele na određeni način da pošalju proevropsku poruku. To je prioritet, a oko toga se nije mnogo debatovalo u prethodnom periodu", napomenuo je on.

Antonijević je ocenio da se mora raditi i na rešavanju ostalih pitanja u društvu kao što je govor mržnje i da treba postići konsenzus oko pitanja ljudskih prava, poštovanja različitosti, poštovanja drugačijeg mišljenja, slobode izražavanja.

"Svega onoga što se mora zaista vratiti na velika vrata u Srbiju, jer to daje sliku zrele nacije, zrele države, podele vlasti i svega onoga što se na jedan jasan način mora predstaviti pre svega građanima, a potom i onima koji gledaju da li u svoje redove žele da prime Srbiju kao ravnopravnu članicu Evropske unije", dodao je on.

Na pitanje da li će se ovi izbori razlikovati od prethodnih, Antonijević je ocenio da to zavisi od kampanje koju budu vodile političke stranke i dodao da bi bilo važno da stanke pošalju pozitivne poruke.

"To je bitno zbog svih onih stvari koje se dešavaju i na istoku Evrope i na Bliskom istoku. Mislim da bi jedna pozitivna kampanja konačno zalečila mnoge rane koje smo videli u prethodnim godinama i da bismo mogli ipak da se okrenemo ka ekonomskom napretku i evropskim vrednostima".

U ubražloženom predlogu za raspuštanje Skupštine, Vlada Srbije je navela da bi održavanje novih parlamentarnih izbora u postojećim okolnostima obezbedilo viši stepen demokratičnosti, smanjenje tenzija koje se stvaraju između suprotstavljenih opcija u društvu, odbacivanje isključivosti i govora mržnje i afirmisanje prava na slobodno iznošenje mišljenja i stavova o određenim političkim, ekonomskim i drugim pitanjima, uključujući i dalju afirmaciju evropskih vrednosti.