2. novembar 2023 11:51

Jovanović: Medijskim zakonima je urađena velika reformska stvar za Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jovanović: Medijskim zakonima je urađena velika reformska stvar za Srbiju

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Donošenje medijskih zakona bio je veoma inkluzivan proces u kome je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, zajedno sa novinskim i medijskim udruženjima i partnerima iz Delegacije EU, Misije OEBS-a, ambasade Norveške i Fondacije Konrad Adenauer, radilo praktično godinu dana, izjavio je danas resorni ministar Mihailo Jovanović.

Komentarišći izjavu predsednice EK Ursule fon der Lajen posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u kojoj čestita usvajanje medijskih zakona i završetak uspešnih reformi, Jovanović je za TV Hepi rekao da je znao da je Srbija na dobrom putu i da je urađena velika reformska stvar za Srbiju,

Kako je saopštilo Ministarstvo, Jovanović je istakao je da je lično išao na sve javne rasprave i okrugle stolove o ovim zakonima i da je pričao sa više od 300 ljudi.

"Pale su zavese i pokazalo se pravo lice i isključivo interes jedne kompanije, Junajted grupe, kojoj nije bilo u interesu da na tržištu ima ravnopravnu trku sa jednim državnim operatorom Telekomom Srbija", rekao je Jovanović.

Odgovarajući na pitanje da li je to bio samo način da se Junajtedu vrati monopol u kablovskoj mreži u digitalnoj sferi kao što je to bilo ranije, i pošto je godinama radio u Pošti Srbije i bio zadužen za digitalizaciju i kablovsku mrežu KDS i svedok je razvijanja privatne kompanije i suzbijanja Pošte Srbije, Jovanović je rekao da je to trebalo da bude druga državna mreža i da je to bila dobra ideja.

"Međutim preko noći se pojavio čovek koji je do tada vodio videoteku i iz Kragujevca krenuo da razvija isto kablovsku mrežu, ali bez ikakvih tehničkih rešenja, razvlačeći kablove sa krova na krov. Mnogi predsednici opština ili gradova bili su pod pritiskom da zaključuju ugovore sa SBB-om, a ne sa Poštom Srbije", rekao je ministar.

Jovanović je naveo da je vrhunac bio dopis iz tadašnjeg ministarstva kojim je rečeno da se zaustave svi radovi dok oni ne donesu tehničke standarde a da je za to vreme SBB s krova na krov ili sa drveta na drvo razvijao svoju ilegalnu mrežu.