29. decembar 2022 14:31

Fajon: Eskalcija situacije na KiM se ne sme dozvoliti, mora da se formira ZSO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fajon: Eskalcija situacije na KiM se ne sme dozvoliti, mora da se formira ZSO

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji poslednjih dana bila zabrinjavajuća i pozvala Beograd i Prištinu da učine sve što je moguće kako ne bi došlo do dodatne eskalacije, a istakla je i da se Briselski sporazum mora primeniti, a Zajednica srpskih opština formirati.

"Najvažnije da obe strane pokažu konstruktivan stav i da se što pre pronađe rešenje koje će obezbediti normalan život svim ljudima na Kosovu, posebno sad kad su i ljudi uplašeni", rekla je Fajon u intervjuu za Tanjug odgovrajući na pitanje kako ocenjuje situaciju imajući u vidu i da je jutros krenulo uklanjanje barikada.

 

Fajon je istakla i da je implementacija Briselskog sporazuma postignutog 2013. godine između Beograda i Prištine obavezujuća za obe strane i da se Zajednica srpskih opština (ZSO) mora primeniti.

"Implementacija dogovorenih sporazuma, imam na umu Briselski sporazum iz 2013. godine je obavezujući za obe strane, a ZSO se mora primeniti", rekla je Fajon.

 

Na pitanje da li EU ima političke snage da natera Prištinu da primeni sporazum koji se odnosi na ZSO, Fajon je ocenila da u Briselu ima snage i da specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak aktivno radi na uspostavljanju dijaloga.

"Sa jedne i sa druge strane ambicija mora da postoji. Dijalog je otvoren. Znam da Lajčak radi i da postoji neki tihi dijalog koji je bitan u ovo vreme. Nadam se da ćemo uspeti, ne samo EU već cela međunarodna zajednica, a tu su i neki drugi koji su u razgovorima. Nadam se da ćemo naći rešenje i da neće doći do eskalacija", naglasila je Fajon.

 

Dodaje, da je njoj važno da postoji mir i da građani dobro žive, i ukazuje da Slovenija i Srbija dokazuju da mogu da grade dobre i prijateljske odnose na osnovu zajedničkih interesa, tako da taj odnos ne opterećuje odnos Slovenije i Prištine.

Odgovarajući na pitanje da li se u okolnostima kada se na KiM hapse građani srpske nacionalnosti pregovori uopšte mogu nastaviti Fajon ocenjuje da se oni moraju nastaviti, jer u suprotnom neće biti moguća implementacija ni jednog sporazuma.

"Nije tu pitanje da li je moguće nastaviti. Potrebno je nastaviti, jer inače nećemo imati ni jedan sporazum koji je će biti moguće implementirati. To znači pogoršavanje odnosa između dve zemlje, odnosno, građana koji žive tamo. Dakle, ja mislim da je interes i sa jedne i druge strane i naravno, međunarodne zajednice, da se pronađe rešenje koje će ostvariti uslove za normalan život", rekla je Fajon.

 

Komentarišući poređenje graničnog sporazuma Slovenije i Hrvatske sa situacijom na severu KiM, Fajon je rekla da je to previše pojednostavljen pogled na stvar.

''Slovenija i Hrvatska imaju puno otvorenih pitanja, ali ja sam tu optimista, jer mi znamo kakav je naš stav oko granice, Slovenija poštuje odluku međunarodnog suda i to treba implementirati. Potrebno je stvoriti atmosferu poverenja među političarima, što je možda i poruka za političare u Srbiji i na Kosovu'', ocenila je slovenačka ministarka.

 

Ona je istakla da joj nije u potpunosti poznat francusko-nemački predlog za rešavanje kosovskog pitanja, ali je navela da će ona podržati bilo koju inicijativu koja može dovesti do implementacije Briselskog sporazuma i rešavanju otvorenih pitanja.

Povodom zahteva Srbije da vrati deo vojske i policije na KiM, Fajon je rekla da je ''činjenica da je misija KFOR potrebna na Kosovu, i da će ona biti ojačana'' i dodala da je tako nešto ''važno za obe strane''.

Na pitanje da li podržava zahtev Prištine da postane kandidat za članstvo u EU, Fajon je rekla da ''poštuje politiku otvorenih vrata'', ali da to znači, kako je navela, da ''zemlja koja traži članstvo mora proći kroz proces pridruživanja''.

 

''Ako Kosovo traži članstvo u EU, taj zahtev svakako ne bi prošao na brzinu, to bi bio početak dugotrajnih pregovora. Takođe, Slovenija je zemlja koja priznaje Kosovo, a sasvim je drugo pitanje za zemlje koje ga ne priznaju'', navela je Fajon.

Slovenačka ministarka je ocenila i da je tzv. Kosovo zaslužilo da uđe u bezvizni režim i da je još na evropskim institucijama da daju zeleno svetlo.