7. novembar 2023 15:51

Ambasador Izraela u Srbiji: Masakr koji je izveo Hamas ostaviće velike posledice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Izraela u Srbiji: Masakr koji je izveo Hamas ostaviće velike posledice

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Nezapamćeni masakr koji su izveli pripadnici palestinske militantne grupe Hamas na jug Izraela, tokom kojeg je ubijeno više od 1.400 civila, zauvek je promenio situaciju na terenu i ostaviće posledice na izraelsko društvo, navodi se u saopštenju ambasadora Izraela u Srbiji Jahela Vilana, koje je prosleđeno Tanjugu.

''Prošlo je mesec dana od brutalnog terorističkog napada Hamasa na jugu Izraela, tokom kojeg je ubijeno više od 1.400 nevinih civila, čitavih porodica, muškaraca, žena i dece", saopšteno je danas iz izraelske ambasade u Srbiji.

Činjenica da izraelski forenzičari i eksperti sudske medicine i dalje pronalaze ljudske posmrtne ostatke i rade na identifikaciji žrtava u izraelskim zajednicama i kibucima, "dodatno potvrđuje razmere tog varvarskog čina Hamasovih terorista'', saopštio je ambasador.

On je istakao da veliki broj državljana Izraela Hamas i dalje drži kao taoce.

''Već 30 dana, više od 240 Izraelaca i stranih državljana iz 31 zemlje, uključujući bebe i preživele Holokausta, zatočeno je u mračnim tunelima u Pojasu Gaze. Država Izrael poziva demokratski, pravičan i civilizovan svet da podrži momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca u Gazi'', poručio je.

Naveo je da je Izraelu ovaj sukob nametnut.

''Izrael je u ratu koji mu je nametnula teroristička organizacija Hamas, a Izraelske odbrambene snage ulažu maksimalne napore da stradanje civila svedu na minimum stalnim pozivima na evakuaciju. Borbe protiv organizacije nalik ISIS-u trajaće dok Hamas ne bude vojno i politički poražen, a nevini civili oslobođeni'', istakao je Vilan.

U Izraelu se danas obeležava 30 dana od napada palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.400 ljudi.

Obeležavanje je počelo minutom ćutanja za žrtve, a lokalne grupe organizovale su niz događaja povodom mesec dana od početka sukoba, prenosi Tajms of Izrael.

Minut ćutanja obeležen je na Trgu demokratije u Tel Avivu, gde je zastava spuštena na pola koplja na zgradama državnih institucija, kao i u drugim gradovima.

Na univerzitetu Bar Ilan u vazduh je pušteno 240 žutih balona koji simbolišu taoce koje je 7. oktobra kidnapovao Hamas.

U jerusalimskoj Akademiji umetnosti i dizajna Bezalel studenti su palili sveće u znak pomena na ubijene.