24. novembar 2023 14:15

Aleksandar Raković: Hrvatska nastavlja da ignoriše činjenicu da je 1992. uništen Dvor mitropolije SPC

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Raković: Hrvatska nastavlja da ignoriše činjenicu da je 1992. uništen Dvor mitropolije SPC

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Istoričar Aleksandar Raković izjavio je danas da je Hrvatska i odlukom suda u Zagrebu kojom je Srpska pravoslavna crkva izgubila višegodišnju parnicu pokazala da i dalje ignoriše činjenicu da je 1992. godine uništen Dvor mitropolije, kada su stradali bogati muzejski eksponati i bogata biblioteka, i gura to pitanje pod "pod tepih".

Raković je u izjavi za Tanjug ocenio da ga zato i ne čudi i odluka suda u Zagrebu da SPC treba da nadoknadi sudske troškove u visini od 100.000 evra.

Raković smatra da je najlakše, kako bi se "pod tepih" stavile brojne stvari, pa i miniranje Dvora Mitropolije i uništavanje bogate biblioteke i muzejske postavke, donositi odluke kojim se teret stavlja ne na hrvatsku državu već na SPC.

"Ne treba da čudi ništa što dolazi iz Hrvatske a nije pozitivno prema Srbima i srpskoj državi", rekao je Raković.

To što je presuđeno i da crkva državi Hrvatskoj mora da nadoknadi sudske troškove od 100.000 evra jeste, kako Raković naglašava, ne samo nepravično već i nanosi štetu i nepravdu srpskoj crkvi.

On je rekao da se na takav način pravi problemi maskiraju i prebacuju na drugu stranu.

Raković kaže da SPC, kada je reč o troškovima koje bi trebalo da plati Hrvatskoj ako bude u obavezi, ima imovinu kojom to može da otplati.

"Treba očekivati da će se rad Mitropolije Zagrebačko-ljubljanske odvijati normalno i da Hrvatska neće posegnuti za radikalnim merama da Mitropoliju dovede u stečaj što bi se moglo smatrati neprijateljskim činom prema SPC i srpskom narodu u celini", rekao je Raković.

Prema njegovim rečima, to bi bio nerazumni gest koji osujećuje svaku mogućnost dobrih odnosa Srbije i Hrvatske koji su, inače, kako je dodao, opterećeni.