1. decembar 2023 18:17

Zoran Spasić: Samit COP28 obeležili razgovori o velikim geopolitičkim temama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Spasić: Samit COP28 obeležili razgovori o velikim geopolitičkim temama

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Predsednik Centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku Zoran Spasić ocenio je danas da su klimatski samit COP 28 u Dubaiju obeležili indirektni razgovori o velikim geopolitičkim temama i smatra da ovaj samit treba posmatrati u okviru geopolitičkih odnosa.

"Videli smo da je o tome i predsednik (Aleksandar) Vučić govorio, znači ovaj samit je još više obeležio indirektne razgovore o velikim geopolitičkim temama. Znači pre svega odnosi Izraelaca i Arapa, o ovome što se dešava između Rusije i Ukrajine, zatim Venecuela i Gvineja i ono što se dešava u nadmetanju velikih sila, pre svega Kine i Amerike. Ovo je vreme velikih i ozbiljnih geopolitičkih promena", rekao je Spasić za Tanjug.

Po pitanju pozicije Srbije, Spasić je naveo da je važno što je predsednik Vučić imao sastanke sa najvišim svetskim zvaničnicima, od predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, predsednice Mađarske do predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

"To pokazuje poziciju naše zemlje, da naša zemlja ima veliki ugled, da naša zemlja ide u korak sa svetom i da mi zapravo danas imamo najbolje odnose sa svim svetskim silama", rekao je Spasić.

Po pitanju borbe protiv klimatskih promena, Spasić je ocenio da je Srbija dosta uradila u poslednjih nekoliko godina po pitanju prilagođavanja zelene agende i drugih stvari vezanih za klimu.

On je istakao da su pitanje klime, pitanje bezbednosti i pitanje ekonomije pre svega političko pitanjo, pa tek onda pitanje konkretnih oblasti.

"Kada govorimo o klimatskim promenama, to je pre svega političko pitanje, duboko političko pitanje. Šta je cilj svih ovih samita? Da se nađe konsenzus, da se nađe zajednički stav jedne i druge strane, da se nađe konsenzus između velikih sila. Ovaj samit, to je predsednik Vučić vrlo jasno rekao, obeležen je time što se po hodnicima najviše priča o velikim geopolitičkim temama. To je suština", rekao je Spasić.

On je dodao da se geopolitičko težište seli na Arktik, zato što su tamo otkrivena prirodna bogatstva, pa očekuje da će sada i tu velike sile da se nadmeću.

Spasić je ocenio da države ne mogu da se bave klimatskim promenama ako nemaju ekonomsku snagu.

"Morate i jednu i drugu stvar da radite. Mi se sada bavimo (klimatskim promenama) zato što imamo ekonomsku snagu. Pogledajte zemlje, na primer, koje su siromašne. Da li one mogu da se bave klimatskim promenama? Pa ne mogu", zaključio je Spasić.