6. decembar 2023 10:35

Barac: Odbijanje zahteva za smenu gradonačelnika - pokušaj opstrukcije dijaloga

Izvor: TANJUG

podeli vest

Barac: Odbijanje zahteva za smenu gradonačelnika - pokušaj opstrukcije dijaloga

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost rekao je danas da je izjava predsednika Skupštine opštine u Severnoj Mitrovici Nedžata Ugljanina da zahtev građana za smenu gradonačenika u četiri opštine na severu Kosova i Metohije nije u skladu sa Administrativnim uputstvom Prištine, još jedan pokušaj opstrukcije bilo kakvog dijaloga.

"Aljbin Kurti se konstantno sa loše prikrivenim pravnim procesima brani, iako je svima jasno da su svi ti pravni procesi slabo zamaskirani, da nema potrebe govoriti da je ovo još jedna odmazda prištinskog režima prema Srbima i još jedan pokušaj opstrukcije bilo kakvog dijaloga", izjavio je on za Tanjug.

Barac smatra da zahtevi građana za razrešenje albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM predstavljaju put da se ponovo pokaže da su Srbi koji žive na tom prostoru deo rešenja, a nikako uzrok problema.

On kaže da, iako su Srbi ponovo pokazali da je njihov ultimativni cilj da pokušaju da stvore normalan ambijent za život na KiM, premijer privremnih prištinskih institucija Aljbin Kurti je sve to odbacio i pokazao da njemu nije cilj ni dijalog, ni saradnja, već sprovođenje svoje lične agende.

"Njegov cilj nije da ispoštuje ono što mu govore međunarodni zvaničnici, ni ono što mu govore finansijeri, inspiratori stvaranja nezavisnosti, SAD, već upravo sporovođenje njegove lične agende, a to je da on ostane upamćen kao najveći Albanac među svim Albancima i ujedinitelj svih Albanaca. U skladu sa takvom željom je i politika koja znači da se završi proces proterivanja Srba sa prostora KiM", naveo je on.

Na pitanje koja je nadležnost Centralne izborne komisije u Prištini, kojoj je zahtev za razrešenje gradonačelnika upućen, a koja će, kako je rekao portparol komisije Valjmir Elezi obraditi dopise, Barac je izjavio da ne treba da se dovode u pitanje birokratske procedure, već samo politička volja da se to sprovede na terenu i u delo.

"Zašto da govorimo sada o nekim pravnim procedurama kada su ti izbori održani na nelegitiman i nelegalan način, i to niko nije onda dovodio u pitanje, već su rekli da je sve u skladu sa proceduroma i sa važećim pozitivnim pravnim propisima", istakao je on.