7. decembar 2023 18:15

Vučić: Država će za bolnicu u Kruševcu izdvojiti 40 miliona evra; Za inovativne lekove izdvojen ogroman novac

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Država će za bolnicu u Kruševcu izdvojiti 40 miliona evra; Za inovativne lekove izdvojen ogroman novac

Foto: Tanjug/video

KRUŠEVAC - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Službu za radiološku dijagnostiku Doma zdravlja u Kruševcu, koja je dobila najsavremeniji mamograf i istakao da će država za kruševačku bonicu izdvojiti oko 40 miliona evra.

Vučić je tokom obilaska službe radiologije u Domu zdravlja rekao da su za kruševačku bolnicu predviđene tri faze, kao i da će pripajanje kovid bolnice značajno olakšati rad.

 

Predsednik je rekao da zdravstveni radnici rade u najtežim uslovima i podsetio da će od 1. januara imati povećanje plata za još 10 odsto.

Vučić je rekao da nema grada u Srbiji za koji je država izdvojila toliko novca kao što je Kruševac. "Kruševac više nije isti grad kao pre sedam ili 10 godina, to vide samo oni koji dođu sa strane", istakao je Vučić.

 

U Dom zdravlja je nedavno stigao najsavremeniji digitalni mamograf sa tomosintezom koje je obezbedilo Ministarstvo zdravlja.

Za inovativne lekove izdvojen ogroman novac, ali sreća roditelja nema cenu

Predsednik Srbije rekao je danas da je razgovarao sa roditeljima dece obolele od retkih bolesti i da je video koliko njima znači to što država izdvaja oko 68 miliona evra za 22 inovativna leka.

"To je ogroman novac. Ali sam srećan, kad sam razgovarao sa nekim od roditelja dece koja imaju retke bolesti i video njihovu sreću, to jednostavno nema cenu. Uvek stavite sebe u poziciju tih roditelja", rekao je Vučić tokom obilaska Službe za radiologiju Doma zdravlja u Kruševcu koji je dobio mamograf.

 

On je dodao da je srećan, jer država ulaže u izgradnju i renoviranje zdravstvenih ustanova, nabavlja mamografe, ali i zapošljava nove medicinske radnike.

"Nama su sestre odlazile najviše i one danas odlaze mnogo manje nego ranije. Ja gledam podatke. Imamo zahteve za povratak u državljanstvo onih koji imaju srpske korene iz Austrije, Nemačke. Na mesečnom nivou preko 5000 ljudi. Oko 1200 iz Austrije, 1150 iz Nemačka, 350 iz Francuske, 400 iz Italije. Tako da su to dobre vesti za nas", rekao je Vučić. 

Ulagaćemo u univerzitete i fakultete da bi zadržali mlade

Predsednik Vučić izjavio je da će u narednih pet do deset godina pokušati da osnaži srpske univerzitete i fakultete da bi, kako je rekao, zadržao srpsku omladinu u zemlji.

Vučić je rekao da su ranije iz zemlje najviše odlazili zavarivači, mehaničari i električari, a danas odlaze, pre svega, iz srednjih škola na fakultete, zato što misle da u inostranstvu imaju bolje škole.

 

"Zato ćemo najbolje škole da dovedemo u zemlju, dodatno da osnažimo naše univerzitete i fakultete da pokušamo da svu decu i sve talentovane mlade ljude sačuvamo u Srbiji. To je projekat za narednih pet do deset godina, ali je za to potreban ogroman novac. Ali kao što smo videli, neke druge zemlje su to problem uspešno rešile", rekao je Vučić i istakao da se sve više naših ljudi vraća u zemlju. 

Divno izgleda ovih novih 11 kilometara auto-puta

Aleksandar Vučić objavio je danas video snimak kako vozi novom deonicom auto-puta na Moravskom koridoru, od Makrešana do Koševa i istakao da je nova deonica lepo uradjena.

 

Na snimku koji je objavio na svom nalogu, Vučić je ocenio kako je nova deonica, koja je danas otvorena, lepo urađena i istakao da je Srbija najlepša zemlja na celom svetu.