7. decembar 2023 17:37

Žigmanov: Srbija će prva u svetu imati Pravilnik za obračun kućnog rada

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Srbija će prva u svetu imati Pravilnik za obračun kućnog rada

Foto: Fondacija Centar za demokratiju i Ministarsvo

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je danas da će Srbija biti prva zemlja u svetu koja će izraditi Pravilnik o izradi metodologije za obračun neplaćenog kućnog rada na nacionalnom nivou, saopštilo je to ministarstvo.

Otvarajući u Beogradu konferenciju „Ključni izazovi u obezbeđivanju rodne ravnopravnosti u Srbiji: borba protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama i priznavanje neplaćenog rada“, u organizaciji Fondacije Centra za demokratiju i Nemačke razvojne saradnje, Žigmanov je istakao da je problem neplaćenog kućnog rada veoma važan i možda najveći izazov u primeni Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Žigmanov je podsetio da je njegovo ministarstvo 24. novembra, u saradnji sa Nemačkom razvojnom saradnjom i kancelarijom GIZ u Srbiji, pokrenula kampanju „Stop femicidu!“ povodom poražavajućih podataka da je samo tokom ove godine 27 žena izgubilo život u rodno zasnovanom nasilju i potrebe da se takav trend zaustavi i dosledno primenjuje politika Vlade Srbije o nultoj toleranciji prema bilo kom vidu nasilja u našem društvu.

On je podsetio i da je Ministarstvo prilikom obeležavanja 18. maja - Dana sećanja na žene žrtve nasilja ove godine, pokrenulo inicijativu da femicid bude tretiran kao krivično delo u Krivičnom zakoniku i da bude strogo sankcionisan.

Kako je istakao, razlog za to je što je u Srbiji za proteklih 10 godina stradalo više od 300 žena usled femicida.

Pomoćnica ministra Nina Mitić rekla je da se pod neplaćenim kućnim radom, u Zakonu o rodnoj ravnopravnosti čiji je Ministarstvo bilo predlagač, taj rad definiše kao „poslovi za čije obavljanje se ne ostvaruje novčana naknada, a odnose se na vođenje domaćinstva, staranje i brigu o deci, o starijim i bolesnim članovima porodice, zatim poslovi na poljoprivrednom imanju, kao i drugi slični neplaćeni poslovi.”

Mitić je navela da je u oktobru održan prvi sastanak Radne grupe za izradu Pravilnika o izradi metodologije za obračun neplaćenog kućnog rada, jer ne postoji metodologija, a iskustva nekih zapadnih zemalja nisu u dovoljnoj meri respektabilna.