8. decembar 2023 09:51

Analitičar Stevica Deđanski: Kraj EU integracija Srbije, ako sporazum iz Ohrida bude deo Poglavlja 35

Izvor: TANJUG

podeli vest

Analitičar Stevica Deđanski: Kraj EU integracija Srbije, ako sporazum iz Ohrida bude deo Poglavlja 35

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Evropska unija može da donese odluku da sporazum iz Ohrida bude deo poglavlja 35, ali ja imam želju da verujem da to neće uraditi jer bi to bio kraj evropskih integracija Srbije, izjavio je danas za Tanjug analitičar Stevica Deđanski.

On smatra da Evropskoj uniji nije cilj da Srbija bude njena članica, ali da im, takođe, nije ni cilj da se Srbija okrene skroz na drugu stranu jer, kako kaže, ništa drugo ne bi preostalo ukoliko bi ohridski sporazum postao deo poglavlja 35.

"Mislim da je to pretnja i donekle proveravanje kako bi na to reagovalo javno mnjenje, političke partije. Imali smo izjavu predsednika Aleksandra Vučića koja je isto vrlo decidna po tom pitanju, takav ultimatum mi ne možemo da prihvatimo u obliku koji sada postoji. Ako se dogovorimo nešto i uvaže se interesi Srbije, onda je to u redu, ali ako ne, onda je to nemoguće", izjavio je Deđanski.

Prema njegovim rečima, neće biti ništa od zahteva Srba na KiM za smenu albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM, jer "to niko ne uvažava".

"Deo javnosti se iznenađuje zbog toga, ali kada je dopušteno da (gradonačelnici) budu izglasani sa tri odsto ljudi, što bi sada reagovali kada hoćemo da ih promenimo", rekao je Deđanski.

Smatra da je dobro što Srbi na KiM nastavljaju da vrše pritisak po pravu i pravilima, jer, kako kaže, time pokazuju zapadnim zemljama da znaju šta one rade i da koriste dvostruke standarde u svakoj varijanti.

"Neće to njima promeniti mišljenja, ali će nama dati mogućnost da stalno na to ukazujemo. Učvrstiće našu poziciju u ostatku sveta jer skoro 90 odsto sveta nije na toj poziciji, i kada vide da mi imamo normalan odnos i da hoćemo rešenje a ne problem, dobijamo sve više prijatelja u svetu", ocenio je Deđanski.