8. decembar 2023 15:45

Vlada: Ispunjavanje preporuka GREKO je rezultat angažovanja ka jačanju vladavine prava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlada: Ispunjavanje preporuka GREKO je rezultat angažovanja ka jačanju vladavine prava

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Vlada Srbije saopštila je danas da je ispunjavanje preporuka Grupe država protiv korupcije (GREKO) organa Saveta Evrope, rezultat angažovanja ka jačanju vladavine prava i osiguranju nezavisnosti pravosudnog sistema, čemu je prethodilo usvajanje ustavnih amandmana, seta pravosudnih i drugih zakona, podzakonskih akata i procedura.

Vlada je, povodom izveštaja GREKO-a u kome je navedeno da je Srbija ostvarila značajan napredak u borbi protiv korupcije uspešno ispunivši 10 od 13 preporuka GREKO-a iz Četvrtog kruga evaluacije, dok su preostale tri preporuke delimično ispunjene, saopštila da se obavezuje na nastavak rada na ispunjenju preostalih preporuka i daljem razvoju pravosudnog sistema, u skladu sa evropskim standardima.

Takođe, implementacija novih etičkih kodeksa za poslanike, sudije i tužioce znatno podiže standarde integriteta i profesionalizma, prema oceni ovog tela Saveta Evrope, navodi se u saopštenju Vlade.

U izveštaju se navodi da je značajan napredak napravljen u reformi Visokog saveta sudstva, sa većinom članova biranim od strane sudija smanjujući politički uticaj, dok su slične reforme postignute i u Državnom veću tužilaca.

Dodaje se da je poboljšana transparentnost kroz objavljivanje zakonskih nacrta i amandmana, kao i kroz efikasnije organizovanje javnih rasprava.