11. decembar 2023 14:37

Praznik Hanuka obeležen u Narodnoj skupštini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Praznik Hanuka obeležen u Narodnoj skupštini

Foto: Shutterstock.com/tomertu, ilustracija

BEOGRAD - Predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom Milovan Drecun i članica grupe Nataša Tasić Knežević, sastali su se u Domu Narodne skupštine sa ambasadorom Izraela u Republici Srbiji Jahelom Vilanom, povodom obeležavanja praznika Hanuka, saopštila je danas Skupština.

Drecun je izjavio da je izuzetno srećan da se paljenjem hanuka svećica u Narodnoj skupštini i ove godine obeležava praznik svetlosti.

"Tragični oktobarski događaji u kojima su od ruku nemilosrdnih Hamasovih terorista živote izgubile hiljade pripadnika jevrejskog naroda, a stotine kidnapovane i uzete za taoce, uključujući tek rođene bebe, decu, žene, stare ljude, nedvosmisleno su pokazali da se tama i dalje nadvija nad državom Izrael i jevrejskim narodom“, rekao je Drecun.

Kako se navodi, on je izrazio iskreno saosećanje sa bratskim jevrejskim narodom naglasivši da jevrejski narod ima iskrenog prijatelja u srpskom narodu, kao što i srpski narod ima iskrenog prijatelja u jevrejskom narodu.

Ambasador Vilan rekao je da je zadovoljan što je i ove godine praznik Hanuka obeležen u Narodnoj skupštini, čime je još jednom potvrđena bliskost dve zemlje i dva naroda.

Prema njegovim rečima, Izrael oseća ogromnu podršku srpske vlade i srpskog naroda i nada se da će tu podršku Srbija iskazati i pred Ujedinjenim nacijama.

Tokom video sastanka sa predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom Parlamenta Izraela Boazom Toporovskim, članicom te grupe Šeli Lat Miron, ambasadorom Republike Srbije u Izraelu Miroljubom Petrovićem i počasnim konzulom u Izraelu Aleksandrom Nikolićem, izražena je zajednička nada i želja da će sveće zapaljene na današnji praznik učiniti da svetlost nadvlada tamu i donese mir i spokoj u živote svih Jevreja.

Ambasador Petrović izrazio je zadovoljstvo što se kroz obeležavanje praznika Hanuka manifestuje bliskost i želja za dodatnim povezivanjem naroda Srbije i Izraela.

On je naglasio da je pred dvema zemljama period dodatnog jačanja i nadgradnje saradnje, kojem se, kako je istakao, izuzetno raduje.

Sastanku je prisustvovao i rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel.