12. decembar 2023 13:10

Rastislav Stojsavljević: Generalna skupština UN ne može da utiče na veto SAD na rezoluciju SB o Gazi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rastislav Stojsavljević: Generalna skupština UN ne može da utiče na veto SAD na rezoluciju SB o Gazi

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Profesor geopolitike Rastislav Stojsavljević izjavio je danas da Generalna skupština Ujedinjenih nacija ne može da utiče na veto koje su SAD stavile na rezoluciju Saveta bezbednosti kojom se traži hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze, jer njene odluke nisu pravno obavezujuće.

On je za Tanjug ocenio da hitna specijalna sednica Generalne skupštine UN, koja je zakazana za danas, neće mnogo doprineti, jer u 10 hitnih sednica od 1950. godine, jedino je za korejski rat reagovala američka vojska jednim delom UN.

Prema njegovim rečima, Generalna skupština UN može samo da dâ preporuku, a da onda države ponaosob, shodno odluci Generalne skupštine, mogu da reaguju ili ne.

"Ovo je jedan pritisak na Amerikance, oni će sigurno biti preglasani velikom većinom, možda eventualno desetak država bude na strani SAD sada, i to je je jedan simbolični čin. Ovako ustrojen Savet bezbednosti UN sa vetom, kao jednom paralisanom institucijom, Generalna skupština tu ne može da uradi ništa", izjavio je on.

Odgovarajući na pitanje zašto se SAD protive rezoluciji Saveta bezbednosti UN o prekidu vatre u Pojasu Gaze, Stojsavljević je rekao da kada jedna i druga država u konfrontaciji toliko duboku uđu u rat, teško je povući se i glasati, jer onda ostaje diplomatski poraz koji se oslikava u ovom multipolarnom svetu.

"SAD su dale izgovor i razlog zašto je to tako, sa njihovog stanovišta to je ispravno. Bojim se da će ovo nastaviti da parališe Savet bezbednosti UN", izjavio je on.

Napomenuo je da odluke Generalne skupštine nikada nisu imale toliku političku težinu jer nisu pravno obavezujuće kao što su odluke Saveta bezbednosti.

"Mi znamo da i za vreme hladnog rata imali ste situaciju da Savet bezbednosti nema toliko veta koliko ima sada. Ne moramo samo uzeti situaciju sa Izraelom, prethodnih nekoliko puta je Rusija uložila veto za Ukrajinu. Daleko od toga da je bilo specijalne sednice i da su toliko ginuli civili, ali se uložio veto. Sada su SAD na diplomatskoj tapeti, ali računajte da bi u toj poziciji Rusija uradila isto", naveo je on.

Stojsavljević kaže da dokle god jedna država ima pravo veta koji ne može da se obori na bilo koji način, ta institucija će biti paralisana, i dodaje da se ovo može uporediti sa Ligom naroda i njenom nesposobnošću da spreči ono što se desilo od 1939. pa na dalje.