19. decembar 2023 18:01

Obradović: Opozicija treba da preuzme odgovornost za mir na skupu i da pozove pristalice da se uzdrže od nasilja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obradović: Opozicija treba da preuzme odgovornost za mir na skupu i da pozove pristalice da se uzdrže od nasilja

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu izjavio je večeras povodom protesta dela opozicije ispred RIK-a, gde je bilo i nasilnih scena, da je žalosno što se opozicija poigrava legitimitetom izbornog procesa na opasan način i dodao da se plaši da sve to klizi u nasilnu radikalizaciju.

Tokom protesta ispred RIK-a sinoć je povređen direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, a jedan od opozicionih lidera iz Pokreta Srbija centar Zdravko Ponoš je to prokomentarisao za N1: "Šta je očekivao tamo, da ga miluju", na šta Obradović zaključuje da bi opozicija trebalo da preuzme odgovornost za mir na skupu i da pozove pristalice da se uzdrže od nasilja, jer, kako kaže, to je jedino sada što mogu korisno da učine.

"Totalni je apsurd jahati na dečijoj krvi iz majske tragedije, a kasnije vidimo da je ta lista jedva smirila svoje pristalice koje su kandidovale svakojake ideje - od upada u RIK do bacanja predmeta ka ljudima koji ulaze i izlaze iz grada. Tu nema ni govora da je to protiv nasilja, već polako ali sigurno plašim se da to sve klizi u jednu nasilnu radikalizaciju", rekao je Obradović.

Kako kaže, politički akteri koji su druga politička snaga u zemlji na parlamentarnim izborima, trebalo bi da preuzmu odgovornost za mir na skupu i da pozovu svoje pristalice da se uzdrže od nasilja.

"Videli smo na protestu da ne postoji elementarna koordinacija učesnika, vođenje masa, davanje uputstava masama, već jedna stihija gde imamo ljude sa kojima se ne razgovara dovoljno o samom cilju tog protesta i samim tim videli smo u više navrata nasrtaje na zaštitnu ogradu, bacanje predmeta ka zgradi, stare Skupštine Srbije i videli smo da je Miladin Kovačević doslovno došao u kontakt, fizički kontakt sa demonstrantima, odnosno da je čovek posrnuo u tom kontaktu, što je nedopustivo", rekao je Obradović za Tanjug.

On primećuje da je policija bila maksimalno tolerantna u pogledu omogućavanja ustavnog prava na protest okupljenima.

S druge strane, skreće pažnju Obradović, jedan od lidera koalicije "Srbija protiv nasilja" Zdravko Ponoš je u emisiji N1 upitao "šta će Miladin Kovačević kao čovek koji ima 71 godinu tamo", a na komentar novinara da "ne može da opravda batine" odgovorio da Kovačević nije dobio batine, da je dobio batine, kako kaže, ne bi prekinuo "Šabića na bezobrazan način, te zaključio da bi “da je dobio batine, verovatno razmislio još jednom".

Na navode novinara da je Kovačević rekao da je juče u napadu ispred RIK-a pao i povredio leđa, Ponoš je izjavio da Kovačević treba ide u starački dom.

"Pa neka ide u starački dom, ili neka se kandiduje na listi SNS-a sa 71 godinom. To može, može da bude ministar sa 70 godina, ne može da bude direktor zavoda, ima i mladih i pametnih ljudi, neka budu direktori, on neka se kandiduje tamo za nešto drugo", rekao je Ponoš.

Ponoš je na konstataciju novinara da se sinoć dogodio incident u kom je Kovačević fizički napadnut, pitao šta je očekivao kada je došao tamo.

"Pa naravno, šta je očekivao, šta očekuje tamo, da će da ga miluju?", rekao je Ponoš.