23. decembar 2023 15:17

Petar Petković: Priština napadom na Beograd želi da skrene pažnju sa situacije na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petar Petković: Priština napadom na Beograd želi da skrene pažnju sa situacije na KiM

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Apsolutna je laž Prištine da Beograd sprema napad, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, odgovarajući na optužbe premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da Beograd sprema novi napad na Kosovo.

"Apsolutna je laž da se Beograd sprema za napad. Nema nikakve obuke na poligonima, to je način da izbegne obaveze koje ima u dijalogu, jer sada smo došli do trenutka da govorimo o konkretnim koracima za formiranje Zajednice Srpskih Opština (ZSO)", istakao je Petković na vanrednoj konferenciji za medije. On je napomenuo da Kurti ne želi normalizaciju odnosa, već izazivanje krize.

 

"Mi smo više puta, i predsednik i predstavnici Vlade Srbije, odgovarali na sve laži koje dolaze iz usta Aljbina Kurtija, koji pokušava da prikrije pravo stanje u Prištini i katastrofalnu ekonomsku situaciju i gotovo svakodnevna upucavanja među Albancima južno od Ibra. Koristi temu Banjske i severa KiM, što jasno pokazuje da taj čovek ne želi da formira ZSO, da ne želi normalizaciju odnosa, već krize", rekao je Petković. 

On je istakao da je, pored Kurtija, u istom obraćanju medijima u Prištini govorio i ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija Dželjalj Svečlja, ali da nije pričao o napadima koji se svakodnevno dešavaju na Srbe na KiM, niti o upadima i konfiskovanju robe Srba na KiM koje se sada dešava. 

 

Petković je istakao da će Beograd nastaviti da vodi računa o srpskom narodu i da vidi kako dodatno može da pomogne, kako finansijski, tako i na druge načine. Kada je reč o događajima u Banjskoj, Petković je upitao kako još uvek nema rezultata istrage i obdukcije. 

Pominjanjem Vučićeve porodice, Kurti dovodi u pitanje bezbednost Danila

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, pominjanjem porodice predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dovodi u pitanje bezbednost njegovog sina, Danila.

"Kurti opet pominje Vučićevu porodicu, pominje Danila Vučića. Dovodi u pitanje Danilovu bezbednost. Ovo je prevršilo svaku meru. U pitanju je ista matrica napada na porodicu predsednika Vučića kao ona koja je vođena tokom kampanje dela opozicije uoči izbora", rekao je Petković.

On je dodao da su trenutno "uslovi izuzetno teški, nikad teži".

 

"Mi nastavljamo sa procesom normalizacije. Time pokazujemo odgovornost. Od ogromnog broja Srba koji su autobusima došli da glasaju na izmeštena biračka mesta, veliki broj je glasao za Vučića, i to je ono što ljuti Kurtija. Zato napad na Banjsku, na sela oko Zvečana, Banov Do, upadi u prodavnice, magacine... ali građani Srbije su pokazali odgovornost, ali se zato pokazao onaj ko nije odgovoran", istakao je Petković.