10. januar 2024 10:37

Darko Obradović: Zasnivati političko nezadovoljstvo na emocijama građana postao obrazac opozicije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Darko Obradović: Zasnivati političko nezadovoljstvo na emocijama građana postao obrazac opozicije

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Zasnivati političko nezadovoljstvo na emocijama građana očigledno je postao obrazac opozicije, izjavio je danas Darko Obradović iz Centra za strateške analize povodom najave protesta dela opozicije 16. januara, na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića.

"Imali smo situacija sa majskim pokoljem, sada nastoje da se vežu na atentat na tragično ubijenog Olivera Ivanovića, i to zapravo pokazuje da tu nema suštinske bazne politike, ne postoji ključna alternativa u političkom smislu već se nastoji da se kroz manipulaciju emocija građana stvori nezadovoljstvo", rekao je on za Tanjug.

Obradović smatra da teme dela opozicije ne korespondiraju sa interesima građana jer, kako kaže, građane ne zanimaju eksploatacije nacionalnih tragedija, što zapravo pokazuje da će ovaj naboj sa protestima splasnuti.

Odgovarajući na pitanje kako Srbija treba da odgovori na pretnje koje, povodom izbora, stižu iz Nemačke, izjavio je da treba da se razdvoji ono što je zvanična nemačka politika i ono što su natpisi u medijima, stavovi analitičara i stavovi određenih nemačkih partija.

"Odnosi sa Nemačkom se rešavaju u Vašingtonu. Srbija treba dobro da prouči model Grčke i grčki način odnosa sa Nemačkom, a taj odnos je definisan u Vašingtonu. Ovako sa ova četiri stuba spoljne politike slabi su izgledi da Srbija može na pravilan način da artikuliše svoje pozicije sa Berlinom", ocenio je on.

S tim u vezi, Obradović smatra da je vreme za posete visokog nivoa, za aktivnu parlamentarnu diplomatiju u Bundestagu i sa političkim "mejnstrimom" koji konstituiše vlast u Nemačkoj, a ne sa strankom Alternativa za Nemačku.

Komentarišući proslavu Dana Republike Srpske, Obradović je rekao da je to postalo lični obračun predsednika RS Milorada Dodika sa međunarodnom zajednicom, koji slabi međunarodni kapacitet RS i negativno utiče na sve aspekte života građana RS.

"Mislim da je vreme za alternativu u pogledu srpskih opcija tamo dok ne bude kasno, jer ovako je jako loš put trasiran na način da utiče na međunarodno dezintegrisanje, jer je ovo način koji pogoduje usijanim glavama, nacionalistima iz Sarajeva, i taj etnocentrični ping-pong neće dati željene rezultate i ne može se pozitivno završiti po srpske nacionalne interese", ocenio je on.