23. januar 2024 15:27

Ministarstvo prosvete: Škola sama postupa u slučaju nasilja, mi pratimo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo prosvete: Škola sama postupa u slučaju nasilja, mi pratimo

Foto: TANJUG/SINIŠA KOPUNOVIĆ

SUBOTICA - U svakom pojedinačnom slučaju nasilja ili pretnji koje se dese u školi, kao što je to slučaj u Osnovnoj školi "Sečenji Ištvan" u Subotici, škola treba prva da reaguje, a ministarstvo to dalje prati, rečeno je danas za Tanjug u Ministarstvu prosvete.

Osnovna škola "Sečenji Ištvan" iz Subotice saopštila je da je preduzela sve mere iz svoje nadležnosti i pristupila sakupljanju informacija posle saznanja da je jedan učenik u razgovoru van škole uputio navodne pretnje.

"Odmah smo pristupili sakupljanju informacija i postupanju po Pravilniku o protokolu postupanja u ustanovi u odgvoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, pa su naša saznanja prijavljena svim nadležnim organima u spoljašnjoj zaštitnoj mreži", navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu, a koje je potpisala direktorka Kristina Antal Dinčić.

Kako se navodi, OŠ je u slučaj uključila Školsku upravu Sombor, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Centar za socijalni rad i Dečji dispanzer u Subotici.

"Preduzete su koordinisane aktivnosti škole i spoljašnje zaštitne mreže gde svako preduzima korake iz svoje nadležnosti. Škola je preduzela i preduzima sve potrebne mere da i dalje bude bezbedno mesto za sve", navodi se u saopštenju.

Oni napominju da nemaju pravo da iznose podatke bilo kog učenika ili zaposlenog, jer bi time kršili ljudska prava i prava na zaštitu podataka ličnosti.

Policija u Subotici podnela je juče krivičnu prijavu protiv učenika Osnovne škole "Sečenji Ištva" zbog sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti, saznaje Tanjug.

Prijava je predata Višem javnom tužilaštvu u Subotici, koje je nadležno s obzirom na to da je reč o maloletniku.

Kako su preneli mediji, učenik osmog razreda je pretio učenicima i nastavnicima "da će ih pobiti".

Prema tim navodima, učenik je prošlog ponedeljka zbog nediscipline poslat kući da nastavu prati onlajn, a par dana kasnije pojavio se kod škole, posle čega je jedna učenica na času ispričala šta je rekao da će uraditi.

Kako je jedna majka rekla za "Politiku", svi roditelji su bili veoma uznemireni, jer je taj učenik i ranije pretio.