5. februar 2024 11:52

Dragan Šutanovac: Nije nemoguće da Srbija dobije glasove za sednicu SB UN

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragan Šutanovac: Nije nemoguće da Srbija dobije glasove za sednicu SB UN

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Saveta za strateške politike i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da nije nemoguće da Srbija dobije neophodne glasove članica Saveta bezbednosti UN za sazivanje hitne sednice povodom situacije na KiM, imajući u vidu poslednja saopštenja koja su dale zapadne zemlje reagujući na poteze Prištine.

Povodom najave Srbije da će tražiti održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN zbog situacije na KiM, Šutanovac je za Tanjug rekao da Srbija u ovom trenutku povlači jedini potez koji u ovoj situaciji ima, sa željom da UN i ceo svet saznaju šta se zaista dešava na KiM, i koju vrstu pritiska premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i njegova Vlada vrše nad Srbima.

"Neophodno je imati devet glasova za stavljanje na dnevni red te tačke, i ja moram da priznam da nisam optimista,...mislim da će biti izuzetno teško da se izlobira i pridobije devet delegacija koje bi trebalo da glasaju za to. Kada pogledamo saopštenja koja su dale zapadne zemlje, nije nemoguće da se iznenadimo i da dobijemo devet plus glasova", ocenio je on.

Šutanovac smatra da međunardona zajednica sve više razume šta se dešava na KiM, i dodaje da Kurti svojim nepredvidljivim potezima iznenađuje čak i svoje tradicionalne saveznike, koji su ga u više navrata kritikovali.

Ukoliko dođe do sednice SB UN, Šutanovac kaže da same UN "teško da mogu da naprave neku štetu Kurtiju kao takvom", ali dodaje da bi onda postojala obaveza zemalja iz EU i Amerike, odnosno, kako je rekao, tradicionalnih sponzora Prištine, da joj ukinu određena sredstva čime bi, smatra, doveli u izuzetno težak položaj Kurtijevu vladu koja ima "finansijsku infuziju" od zemalja koje trenutno kritikuju ono što on radi.

"U Evropi se stvorila jedna grupacija ljudi koji su lobisti za Kurtija, ne mislim da su oni lobisti za kosovsko pitanje već za Kurtija lično jer Kurti u svom političkom delovanju želi da se nametne kao lider svih Albanaca na Balkanu, uključujući i samu Albaniju, i utoliko oni nastupaju na način koji je očigledan i za koji svi možemo da je vidimo da je klasično lobiranje", izjavio je on.

Prema njegovoj oceni, u svetlu događaja na Bliskom Istoku i u Ukrajini, problem KiM ne ulazi ni u prvih desetak problema o kojima trenutno brinu veliki lideri.

"Njima je bitno samo da ne dođe do nekih sukoba na ovom prostoru. Postoji treća strana koja je zainteresovana da dođe do sukoba, mislim da bi i sam Kurti voleo da dođe do sukoba između Srbije i Kfora, za njega bi to bila 'win-win' situacija. Ne očekujem preterano veliki angažman, pričalo se da će ovo biti presudna godina, ali sva druga dešavanju su takva da mislim da se to praktično odgađa za neko drugo vreme", ocenio je Šutanovac.