6. februar 2024 12:33

Marković: Rambuje je bio organizovan da se dobije izgovor za napad na Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marković: Rambuje je bio organizovan da se dobije izgovor za napad na Srbiju

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Rambuje je bio ono što Henri Kisindžer naziva "alibi diplomatijom", što znači da je bio organizovan kako bi se dobio izgovor za napad na Srbiju, jer su postavljeni uslovi bili neprihvatljivi za bilo koju suverenu zemlju, izjavio je danas direktor Instituta za savremenu istoriju Predrag Marković.

"Ima nekoliko problema sa Rambujeom - jedan je taj o predviđenom referendumu, a drugo je kretanje NATO trupa bez ograničenja po teritoriji cele države. Pitanje je kakav bi bio status ostatka države, da li bi bila neka vrsta tih okupacija", naveo je on za Tanjug.

Marković kaže da pregovori u Rambujeu, koji su započeli na današnji dan pre 25 godina na temu daljeg statusa Kosova i Metohije, i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na prvi pogled liče kada je pitanju Kosovo.

On, međutim, ističe da bi u slučaju potpisivanja u Rambujeu, cela teritorija Srbije bila stavljena u jedan nesamostalan položaj.

Prema njegovim rečima, rešavanje kosovskog pitanje je jedno od najtežih pitanja zato što je naopako postavljeno, jer se ne može oteti deo teritorije nekoj državi pod izgovorom da se to radi na pravni način.

"Otimanjem Kosova je napravljen veliki prekršaj međunarodnog prava iz kog je sada vrlo teško izaći. Međunarodna zajednica je pred jednom nerešivom dilemom da opravda nešto što je potpuno nezakonito po svakom kriterijumu međunarodnog prava", ocenio je Marković.