10. februar 2024 18:36

Situacija s nabavkom lekova na severu KiM dramatična, za nestašicu kriva opstrukcija Prištine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Situacija s nabavkom lekova na severu KiM dramatična, za nestašicu kriva opstrukcija Prištine

Foto: Shutterstock.com/ Bukhta Yurii, ilustracija

KOSOVSKA MITROVICA - Šef pejsmejker centra i odseka za dijagnostiku kardiovaskularnog odeljenja KBC Kosovska Mitrovica dr Nebojša Srbljak izjavio je danas da je situacija sa nabavkom lekova u zdravstvenim ustanovama na severu KiM dramatična, posebno za najteže pacijente.

Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici i medicinske ustanove na severu KiM u poslednjih nekoliko meseci imaju ozbiljan problem sa snabdevanjem lekovima, medicinskim materijalom i opremom.

Zbog toga su pacijenti, među kojima ima i Srba i Albanaca, prinuđeni da lekove i potrebna medicinska sredstva sami kupuju, iako su osiguranici RFZO.

Srbljak za RTS kaže da je problem veliki i da lekari sa severa KiM već mesecima ne uspevaju da ga reše.

"Radi se o klasičnoj opstrukciji Prištine. Ministarstvo zdravlja Repubike Srbije redovno šalje lekove i medicinski materijal prema našim potrebama, ali oni ne stižu do nas. Kosovska administracija se, međutim, poziva na svoje carinske propise o uvozu lekova, iako se oni zapravo ne uvoze, već samo distribuiraju u okviru zdravstvenog sistema Srbije", naveo je Srbljak.

Podsetio je da je pre nekoliko meseci postojao problem i sa nabavkom kiseonika za operacione sale, koji je rešen tek nakon što se za to čulo u medijima i reagovala međunarodna zajednica.

"U obavezi smo da lečimo sve pacijente koji pripadaju RFZO, a među njima ima i mnogo Albanaca sa srpskim dokumentima koji koriste naše usluge. Pokušali smo više puta da kontaktiramo sa kosovskom administracijom u vezi sa ovim problemom, ali nas oni ignorišu", rekao je Srbljak.

Kardiolog kaže da je situacija dramatična i smatra da ova opstrukcija nije slučajna.

"To je nama, koji ovde živimo, sasvim jasno, ali način da se problem reši mora da se pronađe, jer ljudi umiru", rekao je Srbljak.