11. februar 2024 12:27

Obradović: Sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku su lokalni, ali su posledice globalne

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obradović: Sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku su lokalni, ali su posledice globalne

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Sukobi na istoku Evrope i Bliskom Istoku su lokalnog karaktera, ali imaju relativne globalne posledice kao što je kriza sa energentima, ocenio je danas Darko Obradović iz Centra za strateške studije.

Obradović je za Tanjug rekao da je sukob u Ukrajini, kao što je govorio i posle 24. februara 2022. godine, "lokalni sukob, zahvaljujući američkom liderstvu, upravo zbog nenaoružavanja Ukrajine na samom početku".

"Ista stvar je i sa Izraelom, to su dva regionalna sukoba sa globalnim posledicama", rekao je Obradović na pitanje da li je zbog sukoba na istoku Evropu i u Pojasu Gaze na pomolu treći svetski rat.

Prema njegovoj oceni, "treći svetski rat se vodi, ali oko strateških sirovina, da li ćete imati litijum, ili ne, oko toga se igra ta velika utakmica".

U vezi sa tvrdnjama da je ruski predsednik Vladimir Putin čuvao energetski monopol Rusije napadom na Ukrajinu, Obradović kaže da ima takvih glasova da se rat delom vodi zbog strateških sirovina u Donbasu.

Postavlja se pitanje "da li je Putin računao da će destabilizovati Evropu i održati energetski monopol", rekao je Obradović.

Komentarišući smenu načelnika generalštaba ukrajinske vojske Valerija Zalužnog, Obradović je ocenio da je do toga došlo zbog toga što su potrebne strateške promene, i da njegova smena nema veze sa poslednjom ofanzivom Ukrajine.

"Ukrajinu su odbranili podoficiri i dobrovoljački bataljoni, a uloga Zalužnog je bila ratna tehnika i raspodela trupa koje se obučavaju, i sa tog strateškog aspekta mi smo videli da je i sam Zalužni rekao da je došlo vreme za nove ljude. Ne verujem da su posledice promene Zalužnog, posledice ofanzive", ocenio je Obradović.

Na pitanje da li je čuo da su Sjedinjene Američke Države savetovale Ukrajinu da u ovoj poslednjoj ofanzivi, koja je bila neuspešna, svoje snage koncentriše na jednu tačku i probije rusku odbranu, ali da oni to nisu uradili, Obradović je rekao da takva taktika nije delotvorna.

Ističe da dolazi do faze tehnološkog izjednačavanja Rusije i Ukrajine, koja može da traje godinama.

"I nema pomeranja na liniji fronta, misim da je cilj Ukrajine da zaustave Ruse i mislim da je nemoguće to slamanje fronta. Ruska logistika je ugrožena ali ne dovoljno, to nije dovoljno da bi se slomio front", ocenio je Obradović.

Kada je reč o nastavku rata u Ukrajini, Obradović je rekao da će kopnene operacije obeležiti 2024. godinu.