12. februar 2024 13:57

U projektu MUP "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo" učestvovalo 231.555 učenika

Izvor: TANJUG

podeli vest

U projektu MUP "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo" učestvovalo 231.555 učenika

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ministarstvo unutrašnjih poslova predstavilo je danas rezultate projekta "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“, u kojem je tokom prvom polugodišta ove školske godine u okviru 17.799 radionica organizovanih širom Srbije učestvovalo 231.555 učenika prvog, drugog, petog i sedmog razreda u cilju podizanja svesti o kreiranju bezbednog i podsticajnog okruženja.

Državni sekretar MUP-a Željko Brkić istakao tokom predstavljanja na Kriminalističkom fakultetu u Beogradu da prevencija predstavlja jednu od ključnih oblasti rada MUP-a, posebno u pogledu obrazovanja posebnih jedinica čija je primarna nadležnost prevencija.

"Bezbednost dece, mladih i prosvetnih radnika u ustanovama obrazovanja i vaspitanja jedan je od prioriteta predviđen ne samo programom rada vlade Srbije za period od 2023. do 2026. godine, već i strateškim planom policije od 2022. do 2025. godine, kao i brojnim međunarodnim strateških dokumentima u oblasti prava dece i mladih", rekao je Brkić.

Kako je naglasio, svakodnevnim angažovanjeg pripadnika MUP, doprinosi se jačanju uloge policije u zajednici, učvršćuju se veze između građana i policije i grade poverenje građana u nju.

U radionicama je učestvovalo 1.625 policajaca i vatrogasaca, uz podršku 3.350 predstavnika škola, i više od 200 roditelja.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović je istakao kao primer pozitivne prakse to što je MUP prepoznao važnost bezbednog učestvovanja u saobraćaju.

"Naša vizija je da Srbija bude jedna od 10 najbezbednijih zemalja u Evropi u narednim godinama. To je vizija koja definisana u Nacionalnoj strategiji o bezbednosti saobraćaja koja je usvojene prošle godine i važi za period do 2030. Ovom strategijom su definisani ciljevi, a jedan od osnovnih je da nijedno dete u Srbiji ne strada u saobraćajnim nezgodama", naglasio je on.

Današnjem predsavljanju rezultata su prisustvoali predstavnici policijskih uprava iz više gradova kao i predstavnici Ministarstva prosvete, Misije OEBS-a u Srbiji, Kancelarije poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Misije Karitas Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Ivica Radović je naglasio da je da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za celokupnu prosvetnu zajednicu.

"Cilj projekta je kreiranje bezbednog i podsticajnog okruženja za svu decu i mlade. On predstavlja jednu od aktivnosti koju Ministarstvo prosvete realizuje u saradnji sa MUP-om koja je dugodišnja i instenzivna kada su u pitanju projekti koji za cilj imaju unapređivanje bezbednosti dece i mladih i prevenciju nasilja", rekao je državni sekretar.